Százezres bírság feketén szippantóknak

2012.05.29. 13:47
A Fővárosi Vízművek befektetési jogviszonyainak megszüntetéséről, illetve a tiltott, közösségellenes magatartásokról dönthet a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén.

A Fővárosi Vízművek kisebbségi részvénycsomagjának visszavásárlásáról, valamint az 1997-ben kötött szindikátusi és menedzsmentszerződés megszüntetéséről szóló előzetes megállapodást április 25-én már jóváhagyták a képviselők, a végleges kontraktusról a szerdai ülésen dönthet a testület. A vonatkozó előterjesztés csak az ülés előtt lesz nyilvános.

Meghatározhatják a képviselők a tiltott, közösségellenes magatartásokat is; az önkormányzati rendeletben foglaltak megszegőire ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírságot, illetve százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírságot szabhatnak ki. Az új szabálysértési törvény értelmében a korábbi önkormányzati rendeleteket hatályon kívül kellett helyezni, ugyanakkor a magasabb szintű jogszabályban nem érintett magatartásokról készíthetnek szabályozást az önkormányzatok.

Tiltott, közösségellenes magatartást követ el például az origo.hu szerint az, aki nem veszi igénybe a kötelező közszolgáltatásként működő szennyvíz-elszállítást, vagy éppen engedély nélkül végez szippantós tevékenységet. Büntetés vár arra is, aki nem oda való szemetet helyez el a szelektív hulladékgyűjtőben.

Ugyancsak bírságot lehet kiszabni arra, aki utcanév- vagy házszámtáblát beszennyez, illetve engedély nélkül helyez ki reklámtáblát. Ötvenezer forint helyszíni bírság vár arra is, aki nem gondoskodik a háza előtti járda tisztán tartásáról, engedély nélkül felbontja az útburkolatot, vagy éppen a közútkezelő hozzájárulása nélkül futóversenyt szervez.

Napirenden szerepel az a javaslat is, miszerint testvérvárosi megállapodást kötne Budapest és Peking, a megállapodás-tervezet célként jelölte meg a kölcsönös információ- és tapasztalatcserét, valamint az együttműködést a következő területeken: városüzemeltetés (közösségi közlekedés és infrastruktúra, vízipar és szennyvízgazdálkodás, környezetvédelem és hulladékgazdálkodás), oktatás, kultúra, turizmus, média és kommunikáció, információs technológia, gazdaság, kereskedelem, vállalkozásfejlesztés.

Budapest emellett három évre egyetértési megállapodást kötne Sanghaj önkormányzatával; s barátsági és együttműködési megállapodást kötne Azerbajdzsán fővárosával, Bakuval.