A Vízművekből veszik meg a Vízműveket

2012.05.30. 17:09
Már nem az Alstom-szerződés újrakötése a fővárosi vezetés legnagyobb sikere, hanem a Vízművek visszavásárlása, hangzott el sajtótájékoztatón. A főváros bonyolult konstrukciót talált ki, aminek lényege hogy a Vízművekkel vásároltatja vissza a Vízművek részvényeit a maga számára.

A fővárosi közgyűlés szerdai ülésén jóváhagyta azt a megállapodást, amely szerint a Vízművek Zrt. 25% plusz egy részvénye 15,1 milliárd forintért visszakerül a francia és német befektetőktől az eredeti tulajdonos fővárosi önkormányzathoz.

Tarlós István főpolgármester ismertetése szerint a főváros a következő konstrukcióban kapja vissza a részvényeket: az önkormányzat 12,1 milliárd forint részvényesi kölcsönt nyújt a társaságnak, amit a Vízművek tovább utal a befektetőknek vételárként. Fennmarad még 3 milliárd forintnyi tartozás, amit a Vízművek átvesz, és nyög a továbbiakban, így kerekedik ki a vételár 15,1 milliárd forintra.

A 12,1 milliárd forint hitelt az önkormányzat három hónap múlva (szeptember 7-éig bezárólag) kamatostól (jegybanki alapkamattal) visszavárja a Vízművektől. Tarlós szerint addigra a Vízművek felveszi ezt a pénzt hitelbe egy magyar banktól, valószínűleg az OTP-től. Ezt azért lehet előre tudni, mert a Vízművek várhatóan felmentést kap a hitel közbeszereztetése alól, mondta a főpolgármester.

Tarlós kérdésünkre elmondta, hogy a hitelcserés hadműveletet azért kell végrehajtani, mert a főváros a Vízművek pénzéből akarja a Vízműveket megvenni, a fővárosnak ugyanis nincs erre pénze.