Sörényes juhok születtek a fővárosi állatkertben

2012.06.05. 16:53

Sörényes juhok születtek a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A két kisbárány május 18-án jött a világra, és mostanra már a közönség is láthatja őket. A kicsik nagyon élénk, aktív és játékos állatok, ráadásul az sem okoz problémát nekik, hogy a meredek sziklafalakon kövessék a felnőtteket, áll az állatkert közleményében.

A sörényes juh (Ammotragus lervia) Afrika északi területein őshonos patás, a vadkecskékkel áll közelebbi rokonságban. A száraz, sivatagos, illetve sziklás területeket kedveli, így a Fővárosi Állat- és Növénykertben is ilyen bemutatóhelyen, a Nagyszikla oldalában található kifutóban kerül bemutatásra. Mivel elterjedési területe részben azonos a berbermajoméval, ezt a két fajt az Állatkertben is együtt, közös kifutóban mutatják be.

A közlemény szerint a sörényes juhok a természetben rendszerint október és november hónapokban párzanak, így az öthónapos vemhesség elteltével a bárányok február, március és április hónapokban jönnek világra. Az állatkerti állományok is a tavaszi ellések a leggyakoribbak, noha Budapesten előfordult már igen korai (december, január), illetve augusztus ellés is.