Elkezdődött a Hagyó-per Kecskeméten

2012.06.13. 10:00

Elkezdődött a BKV-ügyben Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes és tizennégy társa büntetőpere a Kecskeméti Törvényszéken. A 15 vádlott ügyvédje rögtön a per felfüggesztését kérte a bírótól, mivel korábbi beadványuk ügyében nem döntött még az Alkotmánybíróság.

A bíró azonban elutasította az ügyvédek kérését. A Hagyó-ügyben eljáró védők többsége áprilisban az Alkotmánybírósághoz fordult az eljáró bíróság kijelölése miatt, és kérték azoknak a jogszabályoknak a megsemmisítését, amelyek szerintük az alaptörvénybe és nemzetközi szerződésbe ütközve lehetővé teszik, hogy a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező bíróság helyett az OBH elnöke másik bíróságot jelöljön ki anélkül, hogy döntése ellen jogorvoslatot biztosítana. Az alkotmányjogi panaszról az Alkotmánybíróság még nem döntött.

A Központi Nyomozó Főügyészség folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt vádolta meg Hagyó Miklóst és társait.

A vádlottak nem járultak hozzá, hogy fénykép készüljön róluk
A vádlottak nem járultak hozzá, hogy fénykép készüljön róluk
Fotó: Huszti István

A vád szerint Hagyó Miklós a főpolgármester-helyettesi kabinet kommunikációs tanácsadójával, Lelovics Ottóval és Horváth Évával, a BKV Zrt.-hez tartozó DBR Metro sajtóreferensével - saját vagy ismeretségi körük anyagi és gazdasági érdekeinek jogtalan előmozdításáért - 2007 és 2009 között a BKV-vezetőknek olyan utasításokat adott, döntéseiket pedig oly módon befolyásolta, hogy a BKV számára hátrányos döntéseket hozzanak, ilyen szerződéseket kössenek.

A főügyészség szerint a Hagyó Miklós vezetésével működő bűnszervezet 2008 augusztusáig mintegy másfél milliárd forintos vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak.

A volt szocialista főpolgármester-helyettest 2010. május 26-án helyezték előzetes letartóztatásba, majd 2011 februárjától 2011 júniusáig házi őrizetben volt, azóta szabadlábon védekezhet.

Fotó: Huszti István

Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró a nyári ítélkezési szünet előtt - július 13-ra - még egy, szeptembertől december 18-ig pedig 27 tárgyalási napot tűzött ki. A vádirat egy példánya a birtokunkba került, erre a linkre kattintva letölthető.