Magán-útlezárás a Vasad utcánál

2012.06.20. 10:51

Néhány hete ismeretlenek több teherautónyi sittel kevert földet borítottak a XVII. kerületi Vasad utca közepére, elzárva így a sok autós által kerülő útként használt útvonalat. Az önkormányzat feljelentést tett, a rendőrség közúti közlekedés biztonsága elleni bűntett gyanújával nyomoz. Egyre gyakoribb, hogy a helyi lakosok önhatalmúlag szabályozzák a forgalmat.

Április elején betonnal kiöntött virágládák tűntek fel a XVII. kerületi Vasad utca poros sóderútján, elzárva az áthaladási lehetőséget az autósok előtt. Információink szerint az önkormányzat egy vállalkozóval akarta elszállíttatni a ládákat, ám azok nem várták meg a teherautót, hanem az egyik éjszaka hirtelen eltűntek.

Már éppen megnyugodott volna mindenki, amikor a Vasad utca közepén az egyik reggel nagy földhalmok bukkantak fel, amik szintén elzárták az utat az autósok elől.


Vasad utca, Budapest XVII. került nagyobb térképen való megjelenítése

A Vasad utca kedvelt útvonala a Zrínyi utcán befelé érkezőknek, akik a Zrínyi utca-Pesti út kereszteződésében levő, viszonylag rövid zöldet adó lámpát kerülik ki ilyen módon. A helyszínen jártunkkor, még a kupacok megjelenése után két héttel is volt olyan kocsi, amelyik behajtott az úttorlaszig, majd kénytelen-kelletlen visszafordult a torlasz miatt. (A kupac egyik oldalát terepjáróval már valaki letaposta, de a mezei személygépjárműveknek még áthatolhatatlan volt az akadály.)

01
Fotó: Huszti István

Információink szerint az önkormányzat ajánlatokat kért be a földhalom elszállítására, és a legolcsóbb ajánlat 160 ezer forint volt. Ennyibe kerül helyreállítani a környéket. Azért ilyen drága, mert a földbe kevert sitt miatt a megfelelő lerakóhelyre kell elhelyezni a halmokat, aminek külön lerakási díja is van.

Kérdésünkre, hogy miért nem megy ki két közmunkás, és lapátolja odébb a földet, az önkormányzat magát megnevezni nem kívánó munkatársa azt mondta: azért, mert akkor a lerakó egy éjszaka alatt visszalapátoltathatná, az egész földkupacot kell elvitetni. Az önkormányzat gyanúja szerint valamelyik helyi lakó akarta a porral és zajjal járó átmenő forgalmat ezzel a drasztikus módszerrel megakadályozni. Ezért feljelentést tettek a rendőrségen, egyelőre közúti közlekedés veszélyeztetése miatt, de fontolgatják a rongálás és az illegális hulladéklerakás miatt is a feljelentést. Szeretnék ugyanis, ha az elszállítás költsége megtérülne.

A BRFK-n lapunk kérdésére elmondták, hogy az ügyben a közlekedésrendészeti főosztály ismeretlen tettes ellen nyomozást indított közúti közlekedés biztonsága elleni bűntett gyanúja miatt. Az út ugyanis nem a lakosoké.

04

Pausz Ferenc közlekedésbiztonsági szakértő szerint közforgalom számára megnyitott utat csak a közútkezelő vagy a rendőrség zárhat le. A szakértő úgy véli, hogy az útlezárás ilyen esetekben az önbíráskodáshoz hasonlítható: adott helyi lakos önhatalmúlag próbál vélt jogainak érvényt szerezni, sokszor nem is tudva, hogy közlekedésbiztonság elleni bűncselekményt követ el.

Információink szerint egyre gyakoribb Budapesten, hogy lakosok lezárnak kisebb utcákat, vagy akadályozzák a forgalmat benne. Előfordult, hogy az autópályáról elemelt terelőelemekkel zártak le utcát, de olyat is láttak már a rendőrök, hogy virágládákkal, maszek fekvőrendőrökkel próbálták a száguldozó autósokat magzabolázni a kertvárosi utcákban.

A forgalom kizárása vagy lassítása mellett a parkolással kapcsolatban szokott gyakorta előfordulni, hogy akcióba lépnek a lakosok. A leggyakoribb, amikor egy autókijáróra tesznek fel különböző méretű és minőségű megállni tilos táblákat, figyelmeztetve a többi autóst, hogy ne álljon a kapu elé. Pausz Ferenc szerint ez nem legális megerősítés, hiszen a KRESZ eleve biztosítja a kihajtást az autókijárókból, és a kihívott hatóság hamar eltávolítja a bejárat elé parkolt járművet. Mindazonáltal ezt nem veszik szigorúan.

A másik gyakori önhatalmú korlátozás, amikor rakodás vagy költözés miatt hokedlikkal, sörös rekeszekkel, vagy éppen kukákkal lefoglalnak egy adott parkolószakaszt, ami szintén szabálytalan, hacsak nem rakodásra kijelölt útszakasz biztosításáról van szó.

Szintén előfordul, hogy az autós a parkolás elől lezárt helyet szabadítja fel az elkerítő kőtömbök, virágládák, vagy az úgynevezett Demszky-karók eltávolításával.

A Flórián téren a maszek parkolóbiztosítás egészen cizellált formájával lehet találkozni: a kivehető-visszahelyezhető karókat le is lakatolták, így csak az kerülheti így meg a szabályokat, akinek a szó szoros értelmében van a kiskapuhoz kulcsa.

Az Index szeretné felállítani a maszek KRESZ TOP tízes listáját, amihez olvasóink segítségét kérjük. Ha bárhol hasonlót tapasztal, fényképezze le, és küldje be erre az e-mail címre.