Nem szavaznak a taxisrendeletről

2012.06.20. 09:41 Módosítva: 2012.06.20. 13:28

Visszavonta a napirendről a taxisrendelet-javaslatot és a Budapest név használatáért a vállalkozásokra díjat kiszabó előterjesztést is Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés rendes ülésén. Emelkedik a szemétszállítás díja és a főváros birtokba veheti a Duna partján álló CET épületegyüttest. Felújítják a margitszigeti szökőkutat és a rózsakertet.

A taxisrendeltről további egyeztetések szükségesek, mondta a főpolgármester. A rendeletről a tervek szerint szeptemberben tárgyal majd a testület. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) korábban közölte: a rendelettervezet célja, hogy indirekt módon szabályozzák a taxik számát, kötelezővé tegyék a bankkártya elfogadását, előírják a légkondicionálót, továbbá döntenek az egységes arculat, az egységes nappali és éjszakai maximálár vagy egységes hatósági ár bevezetéséről.

Sok vitás pont van

A javaslatról még múlt héten is egyeztettek a taxisszervezetekkel. Az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) akkor azt kérte a Budapesti Közlekedési Központtól (BKK), hogy ne terjessze be az új fővárosi taxirendelet-tervezetet a Fővárosi Közgyűlés elé.

A vitatott kérdések között volt a rendelet hatályba léptetési időpontja, a fix összegű tarifa mértéke, az egységes megjelenés, illetve a műszaki paraméterek. A BKK például fekete alapszínű járműveket szeretne sárga ajtókkal és tetővel, az érdekképviselet viszont fehér, vagy ezüst alapon sárga, vagy kék tetejű autókat, mert a fekete autók nyáron hamar felmelegszenek, és folyamatosan mosni kellene azokat.

A szakszervezetek a tervezetben foglaltakból támogatják például a rögzített tarifa bevezetését, de 500 forintos alapdíjjal, 240 forintos kilométerdíjjal és 80 forintos percenkénti várakozási díjjal. A szakmai szervezetek és érdekképviseletek többsége nem ért egyet a maximált tarifa bevezetésével, mert így a fuvarszervezők többféle tarifát használhatnának, ami nem szolgálja az utasok érdekét. Nemet mondanak a motorteljesítmény minimumának meghatározására, amely szerint 60 kilowattnál (80 lóerő) kisebb teljesítményű autókkal nem lehetne taxizni.

Halasztják a Budapest név használatáról szóló javaslatot is

Levette a Budapest név használatáról szóló javaslatot is a Fővárosi Közgyűlés napirendjéről Tarlós István főpolgármester. Indoklása szerint az ügyben további egyeztetések szükségesek.

Az eredeti javaslat szerint fizetniük kellene a jövőben a Budapest nevet vagy annak változatait – Buda, budai, Budapest, budapesti, Budapest főváros, Budapest fővárosi, főváros, fővárosi, Pest, pesti, Pest-Buda, pest-budai - használó egyéni vállalkozóknak és gazdasági társaságoknak. A rendelet a cégnevekre, a domainnevekre, a kiadványokra, a termékekre és a rendezvényekre vonatkozna. Ha egy gazdasági társaság az elnevezéséhez határozatlan időre kérné a nevet, akkor 750 ezer forint megfizetésére lenne köteles, míg egy emléktárgyon, kiadványon való feltüntetés ellenértéke darabonként 100 forint lenne. A rendelettervezet emellett azt is kimondja, hogy a már korábban megszerzett névhasználatot nem kellene ismételten engedélyeztetni, de a felvett név használatát a főpolgármester megtilthatná, ha az ütközik a főváros érdekeivel.

Birtokba veheti Budapest a CET-et

Birtokba veheti Budapest a Duna-parti CET épületegyüttesét, miután a képviselők elfogadták az erről szóló határozatot. Ennek értelmében Tarlós István főpolgármester intézkedhet az ingatlan birtokba vétele érdekében. A Fővárosi Ítélőtábla június 19-én arra kötelezte a beruházó Porto Investmentet, hogy 15 napon belül adja át a Fővárosi Önkormányzat birtokába az épületet. Az ítélőtábla kimondta azt is, hogy Budapest jogszerűen hívta le a csaknem 4 millió eurós bankgaranciát.

A szerdai közgyűlési vitában az ellenzéki pártok mindegyike üdvözölte a bíróság ítéletét. Hanzély Ákos (LMP) a központ rentábilis üzemeltetésével kapcsolatban fejezte ki aggodalmát, Molnár Gyula (MSZP) pedig azt mondta, az MKB Bank továbbra sem állt el a 25 milliárdos tartozásra vonatkozó pertől, ezért nincs vége a CET-ügynek. A Duna-parti Közraktáraknál létrehozott, mintegy 27 ezer négyzetméteres létesítmény kialakítását 2010 augusztusában kellett volna befejezni. A CET tavaly tavasszal kezdődött műszaki átadás-átvételi eljárását időközben leállították, de a belső beépítéshez nem fogtak hozzá, az épület jelenleg üresen áll.

A Porto Investment szerint Budapest továbbra sem érdekelt az ügy békés megoldásában és a létesítmény mielőbbi megnyitásában. A Porto Investment közleménye szerint ennek a döntésnek jogilag semmi köze sincs a felek közti elszámolási vitához, de a meghozott döntéssel újra "azt a gyanút támasztja alá" a téma felelőse, Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes, hogy nem érdekeltek a gyors megoldásban. Hozzátették, hogy a felek továbbra sem számoltak el egymással, így másfél éve nem fizetik ki az alvállalkozókat. A cég közleményében arra kérte Tarlós István főpolgármestert, hogy vizsgálja felül az előterjesztést.

Emelkedik a szemétszállítás díja

Nettó 2,8 százalékkal emelkedik a szemétszállítás díja Budapesten, miután a Fővárosi Közgyűlés szerdán a Fidesz-KDNP 18 igen szavazatával elfogadta a vonatkozó előterjesztést. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. június 1-jén kezdeményezte, hogy az április elején módosított hulladékgazdálkodási törvényben meghatározott maximált mértékig, vagyis 2,8 százalékkal emeljék a hulladékkezelési díjat. A társaság arra hivatkozott, hogy a költségvetésben mintegy 560 millió forinttal kevesebb forrás jutott a köztisztasági feladatokra, és a keretből további 10 százalékot zároltak.

A megmaradt összeg az év hátralevő részében az alapszolgáltatások elvégzésére sem nyújtana fedezetet, illetve a pótlólagos finanszírozás nélkül radikálisan csökkenteni kellene a szolgáltatás színvonalát. A változtatás egy négytagú család esetében, családi házas övezetben, egy 110 literes edény heti egyszeri ürítése esetén havi 70 forint többletkiadást jelent, vagyis a jelenlegi havi 2516 forint helyett 2586 forintot kell fizetni.

Megújul a margitszigeti szökőkút és a rózsakert

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén jóváhagyta a Főkert Nonprofit Zrt.-vel kötendő együttműködési megállapodást. A szigeten javasolt munkák elvégzésére az idei évi költségvetésben 500 millió forintot különítettek el, ebből a mostani projekt 411 millió forintba kerül. A munkálatok részeként átalakítják a szökőkút medencéjét, felújítják a vízgépezetet, a vízjáték fényjátékkal egészül ki, újratelepítik a gyepes felületeket, új cserjéket, virágágyakat építenek ki. A rózsakertnél felújítják a pergolarendszert és új rózsaágyásokat alakítanak ki. Mindkét helyszínen kicserélik a burkolatokat, lépcsőket, automata öntözőrendszert alakítanak ki, új világítási rendszer lesz és térfigyelő kamerákat helyeznek ki.