Ellepte a víz a Bartók Béla utat

2012.07.01. 17:37
Csőtörés történt vasárnap délután a XI. kerületben a Szent Gellért térnél, ahol 10-20 centiméter magasan állt az iszap. Autók rongálódtak meg, és egy embert ki kellett menteni az Orlay utcából, ahol egy 15 méter átmérőjű, több méter mély gödör keletkezett. A víz macskakövek és aszfaltdarabok mellett két autót is arrébb sodort.

A víz elöntötte a tér és a Bartók Béla út találkozásának egy részét, és onnan ömlött át a Budafoki útra, sőt a 4-es metró építkezési területére is befolyt. A Bertalan Lajos utcában is állt a víz.

Az MTI szerint a víz a tér egyes részein térdig ért, a Budafoki út és az építési terület felé ennél alacsonyabban állt. A négyes metró alagútjába 800 köbméter víz került.

A helyszínen lévő tudósítónk szerint a Szent Gellért teret mindkét irányból lezárták, csak a rakparton, vagy a hegy felé lehet továbbhaladni. A téren 10-20 centiméter magasan áll az iszap.

A vízművek helyszínen dolgozó szakemberei szerint egy 1000 milliméteres és egy 200 milliméteres nyomócső tört el az Orlay utca 1. előtt. Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta: mintegy 15 méter átmérőjű, több méter mély gödör keletkezett. Az útburkolat darabjait 20-50 méterre sodorta a víz.

A Budafoki úton közben már jobb a helyzet, vidám katasztrófaturizmus vette kezdetét.

Sok a tűzoltó- és a rendőrautó, a rendőrök lezárták a környéket a forgalom elől a Bartók Béla utat a Kosztolányi térig. A víz macskakövek és aszfaltdarabok mellett két autót is arrébb sodort.

A Budapesti Műszaki Egyetemnél kérésünkre elmondták, hogy a víz a Gellért téren tört fel, és már a Budai alsó rakpartot is elárasztotta. Mint mondták, a Fővárosi Csatornázási Művek és tűzoltóság is a helyszínre ment intézkedni. Hozzátették: kb. 16:45-kor kezdett el a víz ömleni.

Bakó Pál, a BKK fődiszpécsere az MTI-nek elmondta: a Bartók Béla úton történt csőtörés miatt le kellett állítani a villamosközlekedést és az autóbuszokat is el kellett terelni a Szent Gellért tér és a Móricz Zsigmond körtér között.

Azóta a vízművek szakembereinek sikerült elzárni a vezetéket, így megkezdhették a csőtörés helyének feltárását és a sérült vezeték kijavítását, valamint a helyszín takarítását is, így hamarosan legalább a gyalogosforgalom megindulhat a környéken.

A vízművek közölte: átmenetileg – egy-két óráig – vízhiány lehet a környéken, ez a Gellérthegy egy részét, a Gellért teret és a Bartók Béla út egy részét érinti.

Kisdi Máté beszámolt arról is, hogy a tűzoltók egy idős férfit mentettek ki a Bartók Béla útba torkolló Orlay utcából, a férfi a víz miatt sehova nem tudott menni. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta, hogy víz bejutott a Műegyetem alagsorába, a környező lakóházak pincéjébe és a 4-es metró épülő állomására. Hozzátette: a katasztrófavédelem a Fővárosi Vízművek munkatársaival járja a házakat, akinek szükséges, ivóvizet fognak adni, illetve mobilvécéket visznek a környező utcákba. Az Indexnek elmondta, nem hiszi, hogy a környéken statikai vizsgálatot kell végezni.

Forgalmi változások

A BKK közlése szerint a 7, 7E, 173 és 173E jelzésű autóbuszok a BAH-csomópont felé terelt útvonalon közlekednek, nem érintik sem az Etele tér, sem Újpalota irányába a Rudas gyógyfürdő, illetve a Szent Gellért tér megállókat, megállnak viszont mindkét irányban az Erzsébet híd budai hídfőjénél, a 8-as busz megállójában.

A 18-as villamos szintén megosztva, a Savoya park és Újbuda-központ, illetve a Döbrentei tér és a Széll Kálmán tér között jár csak. A 19-es villamos csak a Döbrentei tér és a Batthyány tér között, a 41-es villamos megosztva, Kamaraerdő és Újbuda-központ, illetve a Batthyány tér és a Döbrentei tér között, a 47-es villamos csak Budafok, Városház tér és Újbuda-központ között közlekedik, míg a 49-es villamos jelenleg egyáltalán nem jár.

A 47-49-es villamosokat helyettesítő összevont pótlóbuszok a Petőfi hídon át terelve, a Deák Ferenc tér és Etele tér között közlekednek, az Etele tér irányában nem érintve a Fővám teret, illetve mindkét irányban kimaradó megállók a Szent Gellért tér és a Gárdonyi tér. A Kálvin téren az Etele tér irányában a 9-es autóbuszok megállójában állnak meg, az Üllő út elején.