Százmillió feletti kárt tett a metróban a csőtörés

2012.07.03. 12:03

A százmillió forintot is meghaladhatja az a kár, amelyet a múlt vasárnapi csőtörés okozott a készülő 4-es metróvonal Szent Gellért téri állomásán, közölte a DBR Metró Projekt Igazgatóság kedden. Azokban a víz által elöntött alsó üzemi terekben, ahol már beépítették az állomás egyes rendszereit, a napokban készítik el becsléseiket a kiépítést, például az áramellátást kivitelező cégek. A kár pontos összegét így csak a kártalanítási folyamat végén lehet megmondani. A DBR tájékoztatása szerint a kárért a 4-es metró projekt biztosítóinak konzorciuma áll majd helyt.

Vasárnap délután egy 1000 milliméteres és egy 200 milliméteres nyomócső tört el a XI. kerületi Bartók Béla útra nyíló Orlay utca 1. szám alatti épület előtt. Több mint egy órán át ömlött a víz, mire sikerült elzárni a vezetéket. A törésnél 15 méter átmérőjű, több méter mély gödör keletkezett, a környéken megállt a forgalom, a rendőrség lezárta a területet. Semmilyen tömegközlekedési eszköz nem járt a Szent Gellért tér és a Móricz Zsigmond körtér között.

A pincékbe betörő víz miatt négyszáz lakást ideiglenesen el kellett hagyniuk a lakóknak. Ezután statikus vizsgálta meg az épületek állagát, és megállapította, hogy egyik épület sem károsodott, így a lakók visszaköltözhettek. A Bartók Béla úton hétfőn, a takarítás után megindulhatott a forgalom, az ivóvízellátás reggel hat óráig helyreállt. A Budafoki utat a BKK keddre virradóan nyitotta meg a forgalom előtt.