Átszínezik a BKV-buszokat

2012.07.04. 07:56

"Ma Budapest utcáin tucatnyiféle színű és megjelenésű autóbusz nyújt szolgáltatást, ami sem városképi, sem az utasoknak tájékozódási szempontból nem előnyös" – indokolja közleményében a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), miért tervezik egy egységes kék szín bevezetését. A BKK szerint a kevésbé tájékozott utasok most nehezen tudják eldönteni, melyik szolgáltató busza futott be, ha épp egy olyan megállóban állnak, ahol Volánbusz vagy turistabusz is megáll. Gondnak tartják azt is, hogy a tarka buszpark járművei távolról nehezen beazonosíthatók.

volvokek
Fotó: BKK

Most az Ikarus 200-as buszok sötétkékek, az Ikarus 400-as típusokon van zöld is, a 7-173 gyorsbuszok piros színezést kaptak. Vannak aztán még ezüstös fényezésű buszok, jöttek türkizkék frankfurti használt buszok, sárga-kék és ezüst brüsszeli csuklósok, színátmenetekkel tarkított IK-412-es buszok. "A káosz helyett szeretnénk egységességet teremteni" – fogalmaz a BKK közleménye.

A BKK szerint az egységes arculat nem kerül majd plusz pénzbe, mert mindig csak azokat a buszokat fényezik át, amelyeket amúgy is épp felújítanak, átfestenek. Ezért a teljes egységesítés 4-5 évig el fog tartani.

A régi sötétkék esztétikai szempontból sem tetszik annyira a BKK-nak. A közlemény szerint ez "kissé komor, idejétmúlt", az új szín viszont " fiatalosabb, korszerűbb és könnyebben azonosítható" lesz. A világosabb árnyalatú színezés szerintük a hőségben a buszok utasterének felmelegedését is mérsékelheti. A színtervet elsőként a VT-Transman üzemeltetésében rövidesen forgalomba álló, Dániából származó Volvo használt buszok első darabja viseli majd, egyelőre próbaként. "A színe égkék és nem bugyikék, mint ahogy az egyes tudósításokban megjelent" – pontosított a BKK.