Nyár végéig meglesz a dugódíjat pótló pénz

2012.07.10. 23:29 Módosítva: 2012.07.10. 23:30

Nyár végére helyettesíthetik az úgynevezett dugódíjat abban a megállapodásban, amelyet a kormány és a főváros kötött a BKV finanszírozásáról – mondta a főpolgármester az m1 Az este című műsorában. 

Tarlós István leszögezte, a megállapodás többi eleme érintetlen marad, és létezik jó néhány alternatíva a parlament által pénteken elutasított behajtási díj helyett. Ezek között említette a parkolási díjaknak a fővárosi önkormányzathoz való csoportosítását, illetve az iparűzési adó felosztásának megváltoztatását. Utóbbival kapcsolatban azt mondta: ez tetszene neki legjobban, ugyanis sem a vállalkozói szférát, sem a lakosságot nem érintené negatívan.

Tarlós kedden már beszélt Orbán Viktor miniszterelnökkel és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel, és várhatóan nyár végére pótolják a dugódíjat a kormány és a főváros közötti megállapodásban.

A főpolgármester viszont felelőtlen dolognak nevezte, hogy az előző, szocialista–szabaddemokrata városvezetés megfelelő törvényi alap nélkül vállalta be a dugódíjat a négyes metró uniós támogatásának kötelező feltételeként.

Kitért arra is, hogy a Siemens képviselőivel szerdán csak egy helyzetfelmérő tárgyalás lesz. Úgy fogalmazott, nehéz egyeztetés elé néz a főváros, mert a korábbi szerződés szerint az Alstomot kiengedték a késedelmes teljesítés következményei alól, ezzel párhuzamosan pedig a késedelmes szállításból eredő kárigényt magára vállalta a város. Tekintettel arra, hogy az Alstom sokat késett – körülbelül négy évet –, nehéz lesz megegyezni a Siemensszel, amely munkája zömét csak a szerelvények birtokában tudja elvégezni – tette hozzá.

A főpolgármester már kedden délután megkezdte a tárgyalást az Alstom vezetőivel is a négyes metró vonalára szállítandó járművek ügyében. Ez is nehéz menet lesz, mert az ottani késedelem miatt egy esetleges per hosszú időt venne igénybe, emellett politikai és anyagi következményekkel is járna.