Dobozrendőrség őrzi a biciklit a nyolckerben

2012.07.18. 09:20

Új, Hollandiából importált bűnüldöző fogást honosítottak meg a magyar főváros „bűnügyileg legfertőzöttebb területén”, a konténeres rendőrséget. Az átadáson akaratlan biciklicsali-teszttel tettük próbára a Budapest Police Depo Department első egységét.

„Magyarországon ez az első konténerből kialakított rendőrőrs, amelyet a létező összes informatikai megoldással felszereltek", ígérte a sajtómeghívó, aminek egyszerűen nem tudtunk ellenállni.

A dobozőrs átadása a VIII. kerületben, a Diószeghy Sámuel utca − Korányi Sándor utca sarkán esett meg. Kocsis Máté kerületi polgármester szerint azért éppen ott, mert a rendőrszakmai szempontok ezt indokolták, más szóval „ez Józsefváros egyik bűnügyileg legfertőzöttebb területe".

A cél a polgármester szerint: megüzenni a bűnözőknek, hogy ebben az utcában nem feltétlenül kell elkövetni a bűncselekményeket, mert a mobil rendőrőrssel a lebukás veszélye megsokszorozódik. A fenyegetés hatását akarva-akaratlanul rögtön tesztelés alá is vettem. A biciklimet ugyanis nem volt időm lekötni a helyszínen, olyan gyorsan kezdtek bele a tájékoztatóba.

Miközben a kollégákkal ittuk Kocsis Máté, a kerületi rendőrkapitány és a belügyi államtitkár bizakodó szavait, néha-néha azért remegő gyomorral tekintettem hátra, nehogy 20 év után pont most kelljen megválnom ütött-kopott kerékpáromtól.

Megtudtuk, hogy a rendőrkonténer 9 millió forintba került, és három hasonló lesz még a kerületben. Hogy hol, azt még nem tudni, Kocsis Máté elmondása szerint az majd rendőrszakmailag eldől. Ezt Salgó László, a kerületi rendőrkapitány úgy árnyalta, hogy ahol nincs fix térfigyelő kamera, ott valószínűsíthető a konténeres rendőrség megjelenése.

A módszert egyébként bevallása szerint maga Salgó László importálta Hollandiából, legalábbis ott látott hasonló elven működő miniőrsöket. Az ötletet a Belügyminisztérium felkarolta, Kontrát Károly államtitkár üdvözölte az első mobil rendőrséget, és hozzátette, hogy a jövőben más településeken is megjelenhetnek, főleg ott, ahol nincs rendőrőrs.

A kimerítő tájékoztatás után kerékpárom még mindig a helyén volt. A Diószeghy utca átellenes oldalán helyi lakosok kezdtek gyülekezni, bázisként a Joker Club kocsma utcai asztalát használva. Bízva a rendőrkapitány és az államtitkár szavaiban, még jobban eltávolodtam a biciklitől, és behatoltam a konténerbe.

Kíváncsi voltam ugyanis, hogy a beígért „létező összes informatikai megoldás" milyen csillagháborús technikákat rejt. Az első, amit a spártainak berendezett dobozban megpillantottam, az két tévéképernyő volt: az egyiken a térfigyelő kamera képei peregtek, a másikon, mit ad Isten, Bordás ezredes intézkedett a Tűzvonalban című magyar sorozatból. Kérdően pillantottam Salgó kapitányra, aki tagadta, hogy ez direkt volna. Ezt erősíti meg fotósunk, Huszti Pista elmondása is, aki korábban a konténerben egy Bud Spencer film néhány kockáját élvezhette.

Mint kiderült, az informatikai felszereltség természetesen nem vetekszik a NASA-éval, de a számítógépen futtatható a Robotzsaru program, amivel azonosítható a priusszal rendelkezők köre, van EDR rádió, sőt, képzeljék: telefon, fax, fénymásoló és nyomtató is! A konténerben a közelben lakók akár feljelentést is tehetnek. Rácsos elkülönítő viszont nincs, tehát a mobil őrs ideiglenes fogva tartásra sem alkalmas.

Kibújva a konténerből megkönnyebbülve tapasztaltam, hogy biciklim még mindig megvan. Időközben az út egyik oldalán álló, újságírók által körbevett mobil őrs, valamint az út másik oldalán még tovább gyülekező helyiek közé hevenyészett rendőrsorfal húzódott három rendőrből.

A Joker Club kocsma rezidensei rejtői hangulatban, derűsen vigyorogva nézegették a dobozrendőrt és a felhajtást, mintha tudnának valamit. Átmentem megkérdezni, mit szólnak ahhoz, hogy a szájukba telepítettek egy komplett rendőrőrsöt. Egy, a helyzetet drámaibban felfogó férfi szerint túlzás ez, sőt nagy szégyen. Mire egy idősebb hölgy rögtön rá is tromfolt: nagy szégyen ez, de a rendőrség szégyene.

Nem baj, a helyiek azzal vigasztalódhatnak, ami az államtitkár szerint a mobil rendőrség elsőrendű célja: az állampolgárok szubjektív biztonságérzete megerősödik. Engem meggyőzött: a kerékpárom tényleg megmaradt.