66 milliós spórolás miatt van sötét Budapesten

2012.07.30. 15:07 Módosítva: 2012.07.30. 15:26

Már a szupercellákra is gyanakodtak egyesek, miután egyre többen vették észre, hogy alkonyatkor furcsán sötét van Budapesten, szürkületkor ugyanis megszűnt a közvilágítás. A válasz prózaibb, derítettük ki: a főváros egy kis megtakarítás kedvéért hagy minket a sötétben botorkálni.

Durván Vitézy Dávid BKK-vezérigazgató éves fizetésének háromszorosát spórolja meg a főváros azon, hogy a nyár eleje óta már nem a szürkület miatt, automatikusan kapcsolódik föl a közvilágítás. A BKK weboldala szerint Vitézy fizetése évi 19,2 millió forint.

A nagyközönség július elején vett először észre furcsa jeleket, amikor egy Budapestre kora este lecsapó vihar közben mintha kikapcsolták volna a lámpákat. Innentől kezdve egy több levelet és fényképet kaptunk arról, hogy már egészen sötét van, de a lámpák nem égnek. Utánanéztünk, és kiderült, hogy már annak idején is az volt a helyzet, hogy a fényeket nem lekapcsolták, hanem még nem kattintották föl őket, a viharos besötétedés ellenére sem.

A lámpákat a főváros tulajdonában álló Budapesti Dísz- és Közvilágítási (BDK) Kft. kezeli, a fővárossal kötött közszolgálati szerződés alapján. A cégnél elmesélték, hogy a Fővárosi Közgyűlés döntött úgy június 20-án, hogy a pénzhiány miatt a közszolgálati szerződést úgy módosítják, hogy a BDK-nak július elsejétől az eddigi emelt szintű helyett csak alapszintű szolgáltatást kelljen nyújtania.

Az ostorlámpások szakzsargonjában az "emelt szintű szolgáltatás" annyi jelent, hogy a közvilágítást automatikusan kapcsolják be, amikor a fényerősség egy bizonyos szint alá csökken. Ez az, amit eddig megszokhattunk.

Az "alapszintű szolgáltatás" ezzel szemben annyit tesz, hogy van egy úgynevezett közvilágítási naptár, amelyikben 10 naponként változó, fix be- és kikapcsolási időpontok szerepelnek, és ezt kell betartani. Ezért teljesen mindegy, hogy egy vihar miatt éppen órákkal napnyugta előtt besötétedett-e. Vagy hogy mikortól van igazából sötét.

A fővárosi önkormányzat tájékoztatása szerint az átállással a második félévben 66 millió forintot fognak tudni megspórolni. Arról nem tudtak semmit mondani, hogy mikor vizsgálják meg újra a közvilágítás kérdését, vagy mikor állnak vissza az emelt szintű szolgáltatásra.

Maga a hivatalos, beszkennelt naptár alant olvasható. A szakemberek nem gondolhattak mindenre, ezért nem kalkuláltak a nyári időszámítással, így az időpontokhoz adjanak hozzá egy órát!

Fotó: BDK

Megkérdeztük a BRFK-t, hogy az alkonyati sötétség nem zavarja-e a munkájukat. Horváth Fanni sajtószóvivő szerint a rendőrség 0-tól 24 óráig működött eddig is, és ez így is marad. A rendőrséget nem befolyásolja a közvilágítás, eddig is üldözték a bűnözőket, ezután is fogják.