Vádemelési javaslat Csipak Péter ellen

2012.08.06. 21:07

Vádemelést javasol a rendőrség Csipak Péter ingatlanvállalkozó ellen, aki a gyanú szerint házának egy részét engedély nélkül természetvédelmi területre építette.

Mint az M1 hétfő esti Híradójában elhangzott, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) gazdaságvédelmi főosztálya szerint Csipak Péter a háza építésekor túlterjeszkedett a telekhatáron, és több mint kétezer-háromszáz négyzetmétert elfoglalt egy Natura 2000-es besorolású természetvédelmi területből. A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi Felügyelőség feljelentése alapján megkezdett nyomozást az NNI természetkárosítás bűntett miatt vádemelési javaslattal befejezte.

Csipak Péter - aki a tervezett V. kerületi Új Városközpont tulajdonosa, és nevéhez fűződik a belvárosi Fashion Street is - nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Tavaly szeptemberi gyanúsítotti kihallgatásán tagadta, hogy bűncselekményt követett el: mint mondta, jóhiszeműen járt el, nem tudta, hogy telekhatáron túlra építkezett. A büntető törvénykönyv szerint a bíróság természetkárosítás miatt akár három év börtönre is ítélheti - hangzott el a Híradóban.

A II. kerületi önkormányzat tavaly októberben úgy döntött, a vállalkozónak le kell bontania luxusvilláját, amelyet részben a Budai Parkerdő területére épített. Csipak Péter a döntés ellen fellebbezhet az önkormányzatnál.

Az építkezés valódi, és megdöbbentő mértékű szabálytalanságát az Index tárta fel: januárban számoltunk be arról, hogy Csipak 1800 nm-es, Cirbolya utcai villájának hatállásos garázsa és a felhajtó, összesen mintegy 900 nm a védett állami erdő területén létesült. Csipak 7500 nm-es telkéhez egy rossz helyre felhúzott kerítéssel összesen mintegy 2000 nm-t csatoltak a védett erdőből, a garázs és a felhajtó erre a részre épült.

Nyomozásunk során fény derült arra, hogy az ingatlanvállalkozó az épület egészét hátrébb vitte. Egy hajdani építészének visszaemlékezése szerint Csipak Péter még az építkezés előtt emelődaruval abba a magasságba emeltette magát, ahol az eredeti terven szereplő hálószobájának ablaka volt. Mivel a kilátás nem tetszett neki, átterveztette az épületet, hogy a telken hátrébb helyezkedjen el, részben már a Nemzeti Park területén.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás