Kétszázmillió forint jut a Madách tér felújítására

2012.09.06. 11:45

A menetrend szerint idén fogadják el a terveket, és jövő februárban már meg is indítanák a Madách Imre tér, illetve a Madách út felújítását Budapesten a VII. kerületben. Erzsébetváros önkormányzata az év elején döntött a városrész megújításáról. Magyarországi egyetemeken tanuló építészhallgatók számára hirdettek meg versenyt a tervek elkészítésére, összesen 36 pályázat érkezett, amelyekről a szakmai zsűri mellett a lakosok véleményét is kikérik majd.

A VII. kerület önkormányzata új megközelítéssel próbálkozik a városfejlesztésben. Ahogy Vattamány Zsolt polgármester mondta mai sajtótájékoztatóján, azt akarják, hogy „ne kis poros irodákban szülessenek meg a tervek”, hanem szakmai bírálók mellett a nyilvánosságot is vonják be, és minél szélesebb körben tegyék őket közre.

Az egyetemi hallgatók által készített 36 beérkezett pályázat közül a következő hétig fogja a szakmai zsűri kiválasztani a legjobbakat. Az első szűrőn átmenő pályázatokról ezután a helyi lakosokat kérdezik meg október közepéig. A győztes pályázat megvalósítása 2013 februárjában, legkésőbb márciusában kezdődne meg, és jobb esetben a nyár végére már be is fejeződne.

Az önkormányzat 150-200 millió forintos keretet szán az építkezésekre, ami a polgármester szerint már biztosítva van. A költségek pontos összege természetesen az elfogadott pályázattól fog függeni, ezért lehetnek kis eltérések az előre meghatározott kerethez képest is.

Vattamány szerint, ha sikeres lesz az egész eljárás, akkor az Almássy tér és a Klauzál tér felújítása is hasonló módon történhet meg. A polgármester szerint Budapesten a kerületek közül Erzsébetváros rendelkezik a legkevesebb zöldterülettel mind abszolút, mind relatív mértékkel mérve, és ezen változtatni kell.