Visszaáll az automatikus közvilágítás Budapesten

2012.09.11. 08:36

Visszaállítanák a korábbi, emelt szintű szolgáltatást Budapest közvilágításában, mert a jelenlegi rendszer nem hozott kellő megtakarítást. György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes a Budapesti Dísz- és Közvilágítási (BDK) Kft. közszolgáltatási szerződésének módosítására tett javaslatot, amelyről csütörtökön dönt a Fővárosi Közgyűlés. Indítványában ismertette, hogy idén július 1-jétől a BDK alapszinten végzi a köz- és díszvilágítási szolgáltatást. Ez a korábbi 4150 óra helyett 3990 óra üzemidőt jelent.

A közvilágítást jelenleg nem a megvilágítási szint alapján kapcsolják fel, hanem a közvilágítási naptár szerinti konkrét időpontokban. Ez azt jelenti, hogy 10 napos ciklusokra pontosan meghatározott időben kapcsolják be és ki a szolgáltatást.

Az éves szinten 150 óra eltérés átlagosan körülbelül 10-15 percet jelent egy-egy nap, de a gyorsabban sötétedő időszakokban ez szélsőséges esetben összességében napi 50-60 percet is jelenthet, amit fokozhat egy-egy viharos nap.

A rendszer rugalmatlansága miatt az is előfordulhat, hogy bizonyos napokon még világos van, felhős idő esetén, szürkületkor pedig már alig látni, amikor bekapcsol a közvilágítás.

A főpolgármester-helyettes szerint a fenti problémák közlekedés- és közbiztonsági veszélyek forrásai lehetnek, ráadásul az elmúlt időszak tapasztalatai szerint a megtakarítási lehetőségek nincsenek egyensúlyban a döntés társadalmi hasznosságával.

Az előterjesztésben az is szerepel, hogy az emelt szintű szolgáltatásra technikai okokból legkorábban szeptember 15-én tudnak visszatérni, a változás pénzügyi vonzata pedig 38 millió forint.  • Hírek
  • Hírek