Bobpálya lesz a Hármashatár-hegyen?

2012.09.12. 16:23

A Pilisi Parkerdő ökoturisztikai centrummá fejlesztené a Hármashatár-hegy tetejét, a tervnek azonban keresztül fekszik szerintük egy korábbi szerződésből ott maradt repülős cég. Én a ketrecemből hogy tudnám megakadályozni a fejlesztést?, kérdezi a cég vezetője, aki szerint a Pilisi Parkerdő jogellenesen paterolná ki őket. Lenne itt bobpálya, sípálya, szánkópálya, libegő, és siklóernyős bázis is.

Bitorolja 2008 óta a Hármashatár-hegy egy részét a Pilótacentrum Kft. és vezetője, Csiga Sándor, mondta szerdai helyszíni sajtótájékoztatóján Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő szóvivője. Hozzátette, a kft vezetője tetemes közüzemi adósságot, közel egymillió forint ki nem fizetett vízdíjat halmozott fel, több mint száz köbméter szemetet hagyott hátra a korábbi bérleményekben, valamint engedély nélkül lakik a területen, semmibe véve a jogerős bírósági ítéletet. Törvényellenes magatartásával több éve tudatosan hátráltatja a ZöldBázis Turistaközpont fejlesztését Csiga Sándor, közölte a szóvivő.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a Hármashatár-hegyen a Pilisi Parkerdő ZöldBázis Turistaközpont néven egy korszerű ökoturisztikai létesítményt fejlesztene, amely egyben méltó módon tiszteleg a terület repüléstörténeti múltja előtt. A Parkerdő szerint mindezt azonban már több éve akadályozza a Hármashatár-hegy épületeit jogerős bírósági döntés ellenére is bitorló Pilótacentrum Kft. és vezetője, Csiga Sándor. Az ügy hátteréről korábbi cikkünkben olvashatnak.

A Pilisi Parkerdő Zrt. most azzal vádolja a Pilótacentrumot, jogerős bírósági végzés ellenére nem távozik a hegy tetejéről, ahol életvitelszerűen lakik, és jelentős vízdíjjal tartozik a Parkerdőnek. Emellett a Parkerdő álláspontja szerint azért bontottak vele korábban szerződést, mert száz köbméter hulladékot kellett elszállítani utána, illegális bevételekre tett szert, és lehetővé tette, hogy 90 különböző cég az ingatlanra jegyezze be a székhelyét.

Megkerestük Csiga Sándort, aki elmondta, hogy valóban volt egy jogerős bírósági végzés (itt letölthető), amit azonban fellebbezésük nyomán a bíróság júniusban visszavont (a visszavonó határozat innen elérhető): azaz még sincs jogerős ítélet, vagy ha van is, vissza van vonva.

Frissítés: A cikk megjelenése után Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő szóvivője megkereste lapunkat, és közölte, hogy a Fővárosi Törvényszék július 11-i végzésében, másodfokon a fellebbezést hivatalból elutasította, így nem férhet hozzá kétség, hogy a határozat jogerős.

A közműdíjtartozás Csiga szerint úgy keletkezett, hogy a Parkerdő megbízottja félbeszakított egy tárgyalást köztük és a Vízművek között, ami arra vonatkozott, hogy a Vízművek elengedi a díjat, cserébe nem kell útfenntartási díjat fizetnie a területen a létesítményéhez vezető út után. A Parkerdő magától fizette ki a tartozást, de Csiga szerint annak összegét hiába kéri tőle, mert nem szolgáltató, és számlája sincs erről. Csiga emlékei szerint a Parkerdő vissza is vonta erre vonatkozó keresetét.

A szemétre vonatkozóan Csiga azt állítja, hogy azt a Parkerdő megbízásából intézkedő cég dobálta ki a Pilótacentrum jogellenesen feltört épületeiből. Csiga az illegális bevételeket tagadja, a 90 céget bejegyző kft pedig elmondása szerint bérelt tőle egy helyiséget, és a háta mögött jegyezte be erre a címre a cégeket.

Én a ketrecemből hogy is tudnám megakadályozni a tervezett fejlesztést?, kérdezi Csiga, akit elmondása szerint az elmúlt hónapokban kerítésekkel folyamatosan beszorítottak abba a házba, ahol él. Véleménye szerint egyszerűen nem tudnak érdeklődőt vonzani a területre, ahelyett hogy odacsábítanák, inkább elriasztják az embereket. Erre utal a sorompó, a kerítés, és az is, hogy az országos kék turistaút is a kerítésen kívülre lett vezetve.

Hozzátette, hogy a Hármashatár-hegy tetejének hasznosítására ő már korábban készített egy Kincstári Vagyoni Igazgatóság által támogatott megvalósíthatósági tanulmánytervet, ám azt pont a rendezetlen helyzet miatt nem tudták felhasználni.

A Pilisi Parkerdő is elkészítette a maga (nem végleges) fejlesztési koncepcióját, amit a tájékoztatón be is mutattak. Kérdésre megtudtuk, hogy a Parkerdő a források tekintetében elsősorban magánbefektetőkre számít, de tárgyalásokra a rendezetlen helyzet miatt még nem került sor.

Az elkészült tervek között bobpálya, sípálya, szánkópálya, libegő, több vendéglátó és szociális helyiség, kerékpárkölcsönző, siklóernyős bázis kialakítása szerepel, valamint környezeti neveléssel foglalkozó objektum, tanösvény-hálózat, de interaktív természeti kiállítás is megvalósulhat. A fővárosi kirándulók igényeit szolgáló fejlesztések azonban csak a területet jogtalanul használó Pilótacentrum Kft. távozása után kezdődhetnek meg.

A Parkerdő részéről közölték: tárgyalást folytatnak a Műegyetemi Sportrepülő Egyesülettel a siklóernyőzők és sárkányrepülők megfelelő és biztonságos sportolása érdekében. A Pilis Parkerdő Zrt. megerősítette, hogy eddig sem kellett és ez után sem kell a belépésért fizetni a kerékpáros és gyalogos turistáknak.