Módosult a zuglói zajrendelet

2012.09.20. 12:57

Módosította a zuglói képviselő-testület a kerület zajrendeletét csütörtökön, így a jövőben akusztikai szakértői véleményt is csatolni kell a hangosított közterületi rendezvények engedélyeztetéséhez.

A rendelet továbbra is a polgármester engedélyéhez köti a hangosító berendezések használatát a reggel 6 és este 10 óra között egy órát meghaladó, valamint az este 10 és reggel 6 óra között bármilyen időtartamú közterületi rendezvényen.

Ahogy arról korábban írtunk, a kérelmezőnek eddig a zajkibocsátás területére vonatkozó dokumentumokat és egy úgynevezett zajvédelmi adatlapot kellett benyújtania, utóbbi tartalmazta egyebek mellett a rendezvény időpontját, a hangosító berendezés adatait és a várható hangnyomásszintet.

Október elsejétől egy akusztikai szakértői vélemény csatolására is szükség van, ebben számítás vagy konkrét zajmérés alapján azt kell igazolni, hogy a tervezett tevékenység megfelel a hatályos jogszabályoknak. Az önkormányzattól egyelőre nem sikerült senkit elérnünk, de a hónap elején Rozgonyi Zoltán alpolgármester arról beszélt lapunknak, hogy zajkommandó felállítását tervezik a kerületben, melynek az lesz a feladata, hogy az engedélyeztetés során benyújtott zajszint értékére vonatkozó adatokat ellenőrizze.

Az alpolgármester arról is beszélt, hogy terveik szerint a csütörtöki ülésen egy olyan döntés is megszülethet, melynek értelmében semmilyen hangos zenével járó rendezvényt nem lehet majd tartani a kerületben éjfél vagy hajnali egy után.

A döntés előzménye egy szeptember elsején, a Műjégpálya területén rendezett, hajnalig tartó buli, mely a kerület lakóinak egy részét annyira zavarta, hogy nyílt levélben fordultak Papcsák Ferenc polgármesterhez. Később Tarlós István főpolgármester is azzal fenyegette a Műjégpálya igazgatóját, hogy meneszti az állásból, ha még egy hasonló rendezvényt engedélyez.