Tarlós lealkudta a Siemens követelését

2012.09.26. 09:41

Előzetes megállapodást kötött a Siemensszel a főváros a 4-es metró szerelvényeinek késedelméből fakadó kár- és kötbérigény ügyében, közölte Tarlós István főpolgármester szerda reggel. Tarlós emlékeztetett arra, hogy a korábbi városvezetés és a BKV rendkívül előnytelen szerződést kötött a Siemensszel, a város óriási kötbér- és kárigényt vállalt magára. A biztonsági berendezéseket és automatikát gyártó cég különböző kár- és kötbérigényeinek az összege elérte a 70 millió eurót.

Tarlós szerint a főváros most csak egyezkedni, "kárt menteni" tudott, mert egy hatályos szerződésről van szó, amely alapján a Siemensnek tulajdonképpen jár ez a pénz. Azt mondta: a hosszú, kényes egyeztetés végeredménye az lett, hogy a 70 millió eurós követelést sikerült 30 millió euróra (körülbelül 8,5 milliárd forintra) lealkudni, emellett megállapodtak az ütemezésben, és rögzítették a szállítási véghatáridőt.

"Ez is egy nagyon nagy pénz még, de alig több mint 40 százaléka annak, mint amit a korábbi szerződés alapján ki kellett volna fizetni" – jegyezte meg a főpolgármester. Az előzetes megállapodás hatályba lépéséhez a kormány, a KIKSZ Közlekedésfejlesztési Zrt., valamint a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyása is szükséges, tekintettel arra, hogy egyrészt óriási pénzekről van szó, másrészt a 4-es metró közös kormány-főváros beruházás.