Mindenki a másik hátánál tartja a kést

2012.10.02. 11:28 Módosítva: 2012.10.02. 11:28
Tarlós István és a Fidesz viszonyát a kölcsönös bizalmatlanság jellemzi, közben Budapesten állnak az ügyek, mondta lapunknak Kaltenbach Jenő, a fővárosi közgyűlés LMP-frakciójának vezetője. A politikus szerint Budapest lassan jelentéktelen településsé degradálódik, és kialakul egy alternatív főváros Debrecenben. Még Demszkyék spéci daruját is elvitték oda. Interjúsorozatunkban a fővárosi közgyűlés frakcióvezetői értékelik a Tarlós-éra első két évét.

Jól dolgozik-e még a város könyvelője?

Azóta az igazi könyvelő, aki a háttérben dolgozott, eltávozott. Tehát a könyvelőszemlélet annyiban érvényes, hogy nincs benne semmi innováció. Egyfajta bürokrata szemlélet maradt, a könyvelés része már nem annyira jó, mert az a vizsgálatokból is látszik, hogy az a korábbi megállapítás, miszerint csökkent a korrupció, mintha már nem lenne feltétlenül érvényes, hiszen a BKK-val kapcsolatos vizsgálatok, arra utalnak, hogy ott is elég könnyen mozog a pénz.

Ennyire komolynak tartja ezt a vizsgálati anyagot?

34 millióról van szó, mindenféle ügyvédi megbízásokról, Nagy divat fideszéknél, az apparátus helyett a haver-ügyvédeket finanszírozni, ez a BKK-ra úgy látszik ugyanúgy érvényes. De ennek a dolognak a lényege nem is ez, hanem annak a felvetése, hogy bevált-e ez az irányítási modell?

Fel is tette helyettem a kérdést.

Az eredeti elképzelés szerintünk jó volt, de puding próbája az evés, és úgy néz ki, hogy a főpolgármester erről a pudingról még mindig nem tudja eldönteni, lenyelje-e vagy kiköpje. Mintha nem igazán válna be a városüzemeltetési holding (BVK) és a közlekedési holding (BKK) ötlete. Egyrészt a BVK-nál szinte az egész vezetés eltávozott. Állítólag az egyik fő ok az az volt, hogy nem tehették azt, amit kellett volna, hogy tegyenek. Ugye az a cél, hogy racionalizálják ezt a szétaprózódott közművállalati struktúrát, meg hogy vigyázzanak arra, hogy ne menjen el a pénz. Azaz vállalatszerűen, ne pedig költségvetésiszerv-szerűen működjenek a közműcégek. Ez nem ment.

Ez az állítólagos értesülés honnan származik? Ezt az eltávozott vezetők mondták?

Én így értesültem,. Az a helyzet, hogy nincs is rá más magyarázat. A BVK és a BKK azért jött létre, hogy a főváros vállalati dzsungelében rendet tegyen. Ehelyett megmaradt egyfajta sokágúság. A BKK, de elsősorban a BVK az általa felügyelt közműcégek igazgatóinak a kinevezésébe nem szólhatott bele, mert az Tarlós István előjoga maradt. Az egész rendszerre a "senki nem bízik senkiben" elv uralkodik. Ez érvényes a vállalati rendszerre, érvényes a Fideszre, a Fidesz és a Tarlós kapcsolatára. Mindenki tartja a másik hátánál a kést, ugyanakkor fél attól, hogy az ő hátának is valami hasonló feszül. Ezért van az, hogy a Tarlós egyszerűen nem ment bele abba, hogy a BVK és a BKK azt tegye, aminek szánták.

A BKK-nál ezt abban látja megnyilvánulni, hogy szóba került Vitézy Dávid lefokozása? Egyáltalán ön mit gondol erről, Vitézynek menni kellene, vagy sem?

Ahhoz én nem ismerem elég jól a vállalat belső viszonyait, hogy ebben kompetens véleményt tudjak mondani. Azt gondolom, hogy az egész Vitézy-Tarlós ügy messze túlmutat Tarlós Istvánon és Vitézy Dávidon is. Ez a Fidesz ügye, és a Fidesz budapesti kudarcának a része. A dolog arról szólt volna, hogy a főváros visszatért a nemzet kebelére, a kormány és a főváros vezetése ugyanazon a térfélen van, nincs semmilyen ellentét. Ezzel szemben az ellentét soha nem látott méreteket ölt. Tarlós István azt a bűvészmutatványt akarja bemutatni, hogy egyszerre fideszes is meg nem is. Miközben a Fidesztől igyekszik elhatárolódni maradék népszerűségének a megőrzése miatt. Tehát azt próbálja elhitetni, hogy "én nem is vagyok annyira fideszes, nehogy azt higgyétek rólam, mert egyébként, amit csinálnak az tényleg katasztrófa"...

Ezt személyesen így mondta önnek?

Ezt így nem mondta, de nyilatkozataiból ez jön le.

Mert úgy lenne hitelesebb persze, ha ő mondta volna önnek.

Ezt így hitelesen vallom, ugye. Hogy mit mondott nekem személyesen, az egy más kérdés.

Az nem tartozik ebbe az interjúba?

Én csak olyan dolgokat mondok, amit bizonyítani tudok. Visszatérve arra, amit mondtam, az mégiscsak érdekes, hogy Tarlós István, úgy akarja megőrizni a népszerűségét, hogy növelni akarja a távolságot a Fidesztől. Tehát azt a látszatot kívánja kelteni, hogy ő nem is a Fidesz, miközben a mondat végén mindig ott van, hogy persze még mindig a Fidesz a legjobb. Pedig amit csinálnak, az borzasztó, hiszen Budapestet szétszedik, kihordják. Tarlós István gyakorlatilag ott ül egy romhalmaz tetején, és azt nézi, hogy a különböző alvezérek hogyan csipegetnek ki még a romhalmazból értékesebbnek tűnő darabokat.

Példákat lehetne hallani ezekre a csipegetésekre?

Az elmúlt két év azzal telt el, hogy a Tarlós összeugrott a BÖK-kel, a fideszes kerületi polgármesterek (egyben országgyűlési képviselők) szövetségével, akik a kerületek érdekei szerint akarják szétszedni Budapestet a saját pozícióik megerősítése céljából. Ezt szolgálták a különböző törvényi változások, az önkormányzati törvény, a parkolási bevételek, az iparűzési adóbevétel, az idegenforgalmi adó elvétele. Ezek mind olyan dolgok, amik a főváros pozícióit gyengítették. Régebben Budapest 500 milliárdos költségvetéssel rendelkezett, ami lecsökken a töredékére. A fővárosi önkormányzat egy gittegylet lesz.

Márpedig Tarlós István többször kijelentette, hogy gittegyletnek nem lesz a vezetője. Akkor minek védené a népszerűségét, ha nem akarna újra főpolgármester lenni?

Szerintem Tarlós István ezt maga sem tudja ebben a pillanatban. Én úgy látom, hogy szeretne indulni, hiszen  minden interjúban elmondja, hogy neki szíve vágya volt, hogy főpolgármester legyen. Na most egy szív-vágy 4 év alatt nem szokott elmúlni.  Hogy 2014-ben a Fidesz Tarlós Istvánt fogja-e indítani a főpolgármesteri székért, az nem az én dolgom, de ha a véleményemre  kíváncsi, akkor azt mondhatom, hogy ebben vannak kétségeim.

Ellentétekről beszélt, de csak Tarlós István oldaláról. A Fidesz-frakcióban is vannak sérelmek sajtóhírek szerint: többeket sért a főpolgármester nyers stílusa, sokan túl nagy hatalommal vádolják például az egy kézben tartott kinevezések miatt, valamint egyesek nehezményezik, hogy Tarlós túl konstruktív a fővárosi ellenzékkel, persze a parlamenthez képest viszonyítva.

Én egyetlen egy konstruktivitást látok: a Jobbik irányába. A Tarlós gesztusokat tesz a Jobbiknak, a frakció legvadabb ötleteit sem söpri le olyan stílusban, ahogyan azt ő szokta más esetekben.

Mondana egy példát ilyen ötletre?

Például a Szerémii út átkeresztelése Horthy Miklós útra, vagy a Jobbik vad ellenőrzési ötletei: az ellenőrzést ellenőrző bizottságnak az ellenőrző bizottsága, amelyek közül persze egy sem működik. A mi előterjesztéseinknek legfeljebb az egy százalékát vette egyáltalán napirendre a közgyűlés, az MSZP pedig természetesen ki van átkozva a Paradicsomból. Ennyit a konstruktivitásról. A modora pedig? Tarlós István biztosan nem egy kedvesnővér. Elég nyers, és néha elég dehonesztáló stílusú. Még a hölgyekkel szemben is, ami aztán végképp nem fér meg egy konzervatív úriember stílusával.

Ön szerint változtatnia kellene rajta?

Én tudom, mert a kortársa vagyok, hogy hatvanegynéhány éves korában az ember már nem nagyon tud változtatni. A hatalmi koncentrációja pedig következik abból a viszonyból, ami a Fidesszel kialakult, hogyha itt egy bizalmi viszony lenne, nem volna szükség hatalomkoncentrációra, és nem volna szükség arra, hogy állandóan a háta mögé nézegessen. Arról nem is beszélve, hogy nem egészen azokkal az emberekkel veszi magát körül, akik igazán segítségére lennének. Van olyan tanácsadója, hadd ne mondjak neveket, akik nem feltétlenül a legjobb tanácsokkal látja el.

Akkor mondok én neveket. Sajtóértesülések szerint a Fidesz-frakció nincs igazán kiegyezve Atkári János pénzügyi tanácsadó utódjával, Mitnyan Györggyel. Róla csak van véleménye.

Ameddig Atkári János volt ott, addig én nyugodtabb voltam, mondjuk így.

Ez a sommás válasz?

Igen.

A másik név, ami szintén felmerül, Pető György, a közterület-felügyelet és a budapesti FBI (Fővárosi Biztonsági Iroda) vezetője.

Igen, hát ő vörös posztó a fideszesek szemében. Tarlós István viszont bízik benne, és az egyik kulcsemberének tartja. Nekünk problémamentes volt a viszonyunk vele. Én nem találkoztam olyan intézkedésével, amelyik erősen kifogásolható lett volna.

Azért volt egy olyan törekvés, ami az általa vezetett FBI-t a fővárosi cégek biztonsági-szuperfelügyeleti szervvé tette volna, ám ez elbukott a Fidesz-frakción. Az egy nagyon erős hatalmi koncentráció lett volna Tarlós István kezében.

Ez megint csak a Fidesz-Tarlós ellentétre vezethető vissza. Tarlós nem bízik a Fideszben, a Fidesz nem bízik Tarlósban. Kölcsönösen fogják egymást, és egymás állásait igyekeznek lebombázni, ahelyett, hogy a budapestiekkel foglalkoznának. A nagy harcban nem történt semmi új. Az elmúlt két évben igazán újdonságnak számító intézkedés nem történt.

Erre lehetett számítani, nem? Azzal állt munkába, hogy takarítás, kiszellőztetés a feladata ebben a ciklusban. Amit viszont felvállalt, hogy rendet tesz. Nemcsak a cégeknél, hanem a főváros közterületein is. Ezt hogy látja, sikerült?

Ezt úgy értékeljük, hogy sikerült eltüntetni a szem elől néhány hajléktalant. De a hajléktalanügynek a megoldásához egy tapodtat sem közeledtünk.

Mit tart Tarlós István leglátványosabb kudarcának, és miben ért el eredményt ön szerint?

A legnagyobb kudarc Budapest helyzetének a teljes megrendülése. A főváros lassan egy jelentéktelen településsé degradálódik, és kialakul egy alternatív főváros Debrecenben. Csak egy apró példa: annak idején a Demszkyék vettek egy különleges darut, amivel egy villamost fel lehet emelni. Ezt a darut a választások után elvitték Debrecenbe.

És ha van előrelépés, akkor miben?

Gondolkozom rajta.

Írjam majd be az interjúba, hogy "Hmmmm..."?

Nem, én méltányos akarok lenni. Hmmm...

Igen?

Szóval, ez elején voltak arra jelek, hogy az ellenzékkel való viszony megváltozik, de ez mégsem történt meg. Tarlós korábban mindig arra panaszkodott, hogy őt ellenzékben a Demszkyék figyelmen kívül hagyták. Hát ennél jobban figyelmen kívül hagyni ellenzéket, mint ő most, már nem nagyon lehet.

Saját frakcióját is így megbírálja, ha megkérdezem, mit csináltak önök az elmúlt két évben?

Ez egy rendkívül kis frakció, három képviselőről van szó. Rendkívül mostoha körülmények között próbálunk eredményt elérni. Kialakult a frakció körül egy szakértői holdudvar, amink tagjai többé-kevésbé lelkesen, szabadidejük terhére végeznek, ellenszolgáltatás nélkül dolgoznak nekünk. Azt gondolom, amit a frakciótól el lehetett várni, azt sikerült teljesíteni. Nyilván, ha a következő választáson nagyobb bizalmat kapunk, akkor még erősebben tudjuk képviselni a budapestiek érdekeit.