CET: hűtlen kezeléssel fenyegetik a fővárost

2012.10.04. 12:17

Nincs szerződés szerinti aláírt műszaki átadás-átvételi jegyzőkönyv, nincs aláírt teljesítési igazolás, ezért nem is lehet végszámlája vagy követelése a CET-et felépítő generálkivitelezőnek. A beruházó Porto Investment szerint a főváros ezért jogalap nélkül kívánja megvásárolni a követelést 850 millió forintért  A főváros továbbá milliárdokat költene javításra, amit a kivitelezőnek kötelessége lenne ingyen megcsinálni. Ez a Porto szerint felveti a hűtlen kezelés gyanúját.

A fővárosi közgyűlés szerdai ülésére Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes egy olyan előterjesztést illetve határozat javaslatot nyújtott be, amelyben ahhoz kérte a képviselők hozzájárulását, hogy követelésvásárlás jogcímen a főváros több mint 850 millió forintot fizessen ki közpénzből közvetlenül a CET generálkivitelezőjének, áll a Porto Investment lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A Porto szerint sajnálatos módon az előterjesztésből hiányoztak azok a levelek, amelyekben felhívták a főpolgármester-helyettes figyelmét, hogy jelenleg a generálkivitelezőnek nincs jogos és esedékes követelése a beruházóval szemben, mivel maga a főváros akadályozza meg a végszámla jogos és szerződésszerű benyújtásának a lehetőségét.

A Porto felhívta arra is a figyelmet, hogy ha a CET kivitelezői szerződésben meghatározott módon elkészül a hiba- és hiánylista, a műszaki átadás-átvételi jegyzőkönyv, akkor nyújtható be a végszámla, aminek aláírásával elismeri a beruházó a generálkivitelezéssel megbízott WHB konzorcium teljesítését. Ezt követően életbe lép a szerződés szerinti jótállás, ami alapján a generálkivitelező haladéktalanul és díjtalanul köteles kijavítani a hibákat.

Ha a főváros figyelmen kívül hagyja a jótállást, és megalapozatlanul használ fel erre közpénzt, az megalapozhatja a hűtlen kezelés gyanúját az önkormányzati vezetők részéről, áll a Porto levelében, amit Tarlós Istvánnak is eljuttattak. Többek között ez lehetett az oka, hogy Tarlós szerdán nem szavazott a Fidesz-frakcióval, így a követelés-megvásárlásról szóló előterjesztést nem tudták elfogadni elegendő szavazat hiányában.

Tarlós István az ügyben szerdán azt nyilatkozta, hogy azért nem szavazta meg az előterjesztést, mert a pulpituson szembesült két komoly problémával. Az egyik, hogy a csatolt teljesítés-igazolás nem volt aláírva, a másik pedig az, hogy túl magasnak tartotta a követelés kivásárlási árát.

Mint arról beszámoltunk, még bruttó 1,2-2 milliárd forintot kell költeni a Duna-parti CET kulturpláza javítására, ahhoz, hogy az építkezés befejeződhessen, tartalmazza a főváros közgyűlés szeptemberi zárt ülésén elhangzott tájékoztató. A javítás még közel két évig is eltarthat, közben a jogi iszapbirkózás is folytatódik a főváros és a beruházó között. A beruházó szerint a többletköltség nagyon eltúlzott, csakúgy mint az átadási határidő.

A CET-projekt előéletét, adatait, szerződéseit Halpénz nevű rovatunkban találja.