Sokan megszívták az új szippantási rendszert

2012.11.14. 10:31

Körülbelül 6500 budapesti háztartásnak számláztak ki szippantási díjat az elmúlt hónapokban úgy, hogy nem is kellett volna, mert időközben bekötötték hozzájuk a csatornát. A fogyasztói adatbázist ugyanis a tulajdonos csatornázási művek nem adta ki a szippantó közcégnek, a vízművektől százmillióért megvett fogyasztói adatbázis viszont nem volt teljesen aktuális. A pénzt jóváírják a duplán fizető érintetteknek.

Adatbázishiba miatt az elmúlt hónapokban körülbelül 6500 budapesti háztartás egyszerre fizetett csatornadíjat és szippantási díjat is, holott a kettő kizárná egymást. A fővárosi közgyűlés rendelete szerint ugyanis az idei évtől a lakossági folyékonyhulladék-szállítást kizárólag csak egy cég, a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. (FTSZV) végezheti Budapesten, de a cégnek nem volt adata arról, hogy hol is kell szippantania. Korábban ugyanis 5-10 magánvállalkozás vitte a fővárosi szippantási piac 90 százalékát, akik természetszerűleg nem kívánták adataikat átadni az őket kitúró fővárosi közcégnek.

Az FTSZV tájékoztatása szerint ezért először a Fővárosi Csatornázási Művektől (FCSM) kérték az adatokat arról, hogy, ki nem fizet csatornadíjat, mert ott biztosan szippantani kell. Az FCSM azonban adatvédelmi aggályokra hivatkozva kitáncolt az adatszolgáltatás feladata alól, így az FTSZV egy gyorsított közbeszerzési eljárást írt ki adatszolgáltatásra. A tendert a Fővárosi Vízművek nyerte el, potom 88,7 millió forint + áfáért. (A vízműveknek úgy tűnik nem voltak adatvédelmi aggályai, igaz már nincs is külföldi tulajdon benne, mint az FCSM-ben) Az FTSZV jogosan gondolhatta azt, hogy a vízművek adatbázisa friss, hiszen a csatornázási művek az elfogyasztott vízmennyiség után számlázza a csatornázási díjat, ami közös adatbázist feltételez a két cég között.

Csakhogy, mint megtudtuk, a vízművek adatbázisa körülbelül egy évvel el volt maradva, így az időközben csatornázott mintegy 6500 háztartás nem volt benne. Ezekre a címekre így két közműcég, a csatornázási művek és az FTSZV is kiszámlázta a szolgáltatás díját. Olvasónk észrevette az anomáliát, ezért neki jóváírták a díjat.  Olvasónk szerint azonban felháborító, hogy "olyan személyeknek számláz ki díjat az FTSZV, akikkel nem áll semmilyen szerződéses viszonyban és nagy pénzeket szednek be anélkül, hogy az emberek ezt észrevennék".

Az FTSZV szerint a problémát észlelve azonnal megtették a szükséges intézkedéseket és megfeszített munkával októberre sikerült a rendszert teljesen megtisztítani az úgynevezett kettős számlázású panaszoktól. A többletbefizetéseket a Díjbeszedő Holding Zrt. rendszerén keresztül azonnal jóváírták. A cég a hibákért utólag is elnézést kér.

A szippantási piac átrendezésére azért volt szükség a hatóságok szerint mert a maszek szippantók ugyan olcsóbban szippantották a folyékony szennyet, de sokszor feketén, ráadásul a szennyvíz elhelyezését is nehezen lehetett követni. Az új rendszerben nem az elszállított folyékony hulladék, hanem az elfogyasztott vízmennyiség után fizetik a díjat a fogyasztók, ugyanúgy, mint a csatornázási díj esetében.

2012 március elején mintegy 47 ezer csatornázatlan ház volt Budapesten az adatok szerint, ami  az adatbázishibák kiküszöbölése után 42 ezerre csökkent. Egy uniós irányelv azt írja elő, hogy 8 éven belül teljes legyen a csatornázottság, ám ez szinte lehetetlen. Szakemberek becslése szerint körülbelül ötezer háztartás csatornázatlan marad, mert olyan helyen (például hegyen) fekszenek, ahová nem lehet csatornát elvinni.

Vízművek: jogszerű volt az adatok átadása

A Vízművek lapunknak elküldött közleménye szerint szerződés 85 millió forintos díja tartalmazza 3 éven keresztül havonta a számlázási adatok előállítását is és ennek átadását, továbbá egyszeri fejlesztési költséget. Tehát nem egyszeri adatátadásról van szó, hanem havonta a számlázási adatok előállításáról is és ennek átadásáról. Az első átadáskor az adatokért külön költséget nem számoltunk fel.

A Fővárosi Vízművek szerint jogszabályi alapon volt lehetősége átadni a számlázáshoz szükséges adatokat, tehát az adatvédelmi szabályok betartásával jogszerűen járt, jár el.

A vízműveknek nincs naprakész adatbázisa a csatornázottságról, de ha lenne, akkor sincs felhatalmazása azok átadására. Az FCSM korábban a vízművek rendszerében tartotta karban a csatornázottsági adatokat, jelenleg ezt már a saját rendszerében teszi. Az FTSZV feladata, és felelőssége, hogy kinek számláz, pont úgy, mint az FCSM esetében.

Ez nemcsak hogy a pályáztatás során volt egyértelmű minden félnek, hanem maga a rendszer működése is igazolja, hiszen az FTSZV választja ki és jelöli meg a címadatbázisban, hogy kinek jogosult számlázni. Az, hogy kinek számláz az FTSZV és kinek nem, kizárólag az az FTSZV felelőssége.