Engedéllyel bontottak a Bazilikánál

2012.11.15. 13:16

Lebontották a Hercegprímás utcai épületet, annak utcaképi védelem alatt álló homlokzatával együtt, számolt be róla szerdán szomorúan az Urbanista blog. Kérdésünkre az önkormányzatnál azt válaszolták, hogy engedéllyel, életveszély miatt bontották le (az egyébként 1988-ban helyreállított) homlokzatot, amit pontosan ugyanúgy vissza is fog építeni a beruházó.

Az érintett épület a Hercegprímás utca 5. szám alatt található, nem messze a Bazilikától. Belváros-Lipótváros interaktív térképén az olvasható róla, hogy 1836-ban épült, a Nemzeti Múzeumot is jegyző Pollack Mihály tervei alapján, majd 1870 körül koraeklektikus stílusban építették át. Legutóbb 1988-ban újították fel A kerületi szabályozás szerint "utcaképi védelem alatt álló épület", vagyis "épületrész bontása esetén az utcafronti traktus megtartandó", írta a bontást felfedező Urbanista blog.

A bejegyzés szerint néhány éve úgy döntöttek, hogy a házat hotellé alakítják. Vagyis inkább "hotellé bontják", azaz kibelezik az egészet és csak a homlokzati falat (fasszádot) hagyják meg belőle, magyarán az "előlapot". Nem túl elegáns eljárás, hiszen az épületnek ez csupán a bőre, de az utcakép szempontjából még mindig a legbarátságosabb megoldás. Főleg egy olyan műemléki környezetben, mint amilyet ezek a lipótvárosi utcák alkotnak. Aztán a napokban hirtelen eltűnt a védett homlokfal is.

17298031 887ca069c7794b348dea3e09aaea608a m
Fotó: Urbanista blog

Megkerestük az V. kerületi önkormányzatot, ahol elmondták, hogy a Hercegprímás u. 5. sz. alatti ingatlanon folyó munkák hivatalos, jogerős eljárások alapján zajlanak. A munkák során a homlokzati falat is megvizsgálták, és a szakértők arra jutottak, hogy életveszély miatt azonnal le kell bontani, és majd kötelezően újjáépíteni. A kötelezésben előírt feltételek szerint a bontás során részletes felmérést végeztek, az eredeti homlokzat pontos leképezése érdekében, a homlokzat az eredetivel azonos geometriai méretekkel és pontosan rekonstruáltan kell elkészüljön. A bontás és visszaépítés dokumentációja szintén rendelkezik műemlék szakhatósági hozzájárulással.

A Heti Válasz témában megjelent cikke szerint ha a homlokzati fal valóban életveszélyes állapotba került, ahogy a szakértői vélemény állítja, annak nyilvánvalóan az lehetett az oka, hogy az eredetileg megtartandó első traktust elbányásztak a háta mögül. Jogszerűen a befektető csak akkor bonthatott, ha közben beszerzett egy kifejezetten erről rendelkező szakhatósági állásfoglalást, ám ezt egyelőre hiába kérte a lap az önkormányzattól.

A Heti Válasz szerint az IK Hotels Kft. a beruházó. A cég egy amerikai hotelmogul, Henry (Imrich) Kallan vállalkozása. A szlovákiai magyar származású üzletember 1968-ban emigrált Csehszlovákiából az Egyesült Állomokba. Hat egyedi hangulatú, magas minőségű butik-hotel tulajdonosa New Yorkban, lelkes operabarát, a szlovákiai zsidó múlt emlékeinek archiválását Auschwitz-túlélő édesanyja, Szöllős Magdaléna emlékére pénzadománnyal támogatta. Prágai szállodája, az Aria Hotel 2009-ben a Tripadvisor szavazásán elnyerte a világ legelegánsabb luxusszállodája címet. A Frommer's útikönyvkiadó beszámolója szerint e hotel mind az 52 szobáját egy-egy neves zeneszerzőnek vagy előadónak szentelték, a vendégek komolyzenei, opera vagy jazz felvételeket hallgathatnak szállásukon, zenei szakkönyvtárat böngészhetnek és rezidens zeneszakértő segítségével találhatják meg az őket érdeklő koncertet a városban.

A lap szerint feltételezhető, hogy a budapesti Kallan-hotel ehhez hasonló lesz, mindenesetre a név ugyanaz: Hotel Aria. Csakhogy Budapesttel ellentétben Prágában a Kisoldal városrész egyik műemléki utcácskájában Kallan az ott álló épületet ízlésesen felújítva építkezett, noha a szerény külsejű, szürke kőházat össze sem lehet hasonlítani építészeti minőségben Pollack lebontott budapesti épületével.