900 millióra nőtt az óbudai promenád ára

2012.11.28. 16:24
A Kolosy téri piac ünnepélyes átadóján végül nem adták át a piacot, ezért az árusok felelősségre vonták Bús Balázst, és fény derült az áremelkedésre is.

A felújított Kolosy téri piac átadásaként meghirdetett eseményen ugyan a piacot nem adták át használatra, de a polgármester, Bús Balázs köszöntőjéből kiderült, hogy az Óbuda Promenád projekt (aminek részeként a piac is megújul) a tervezett 720 millió forint helyett  900 millió forintból valósul meg. Ebből 556 milliót az EU áll, de a majdnem 200 millióval megnövekedett részt az önkormányzat állja. Haraszti Levente, az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő  Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az eredeti költségvetés óta óriási áremelések voltak, és amikor bejöttek a kivitelezői árajánlatok, akkor látták, hogy sokkal többe fog kerülni az építkezés. A projekt indításakor még örültek, hogy csak 23% önrészt kell majd adnia az önkormányzatnak.

Az Óbuda Promenád projekten belül megszépül a Kolosy tér, megújul a piac, a környék utcái (kivéve a Bécsi utat) díszburkolatot kapnak, két utca kivételével (Bokor és Csemete utca) kitiltják az autókat, és mindenhol egy szintre hozzák majd az utcákat a járdákkal.

Csúszással indultak, de a városvezetés szerint tartható a december közepére ígért átadási határidő. Ez persze relatív, mert most a piacot is úgy adták át, hogy nem készült el teljesen: tulajdonképpen nem tud piacként funkcionálni. Ugyan a nagy munkálatokkal végeztek, elkészült az új üvegtető-szerkezet és a térburkolat, de a piactérre tervezett pavilonok még nincsenek meg, ezért az árusok nem tudják használni.

“Elfogyott a türelmünk” - fakadt ki egy tíz éve itt dolgozó zöldséges, miután Bús Balázs beszédében megköszönte a piac dolgozóinak a türelmet. “Júniusban kiköltöztünk, akkor szeptember elejére ígérték, hogy visszaköltözhetünk árulni a piacra, most december közepét mondanak. Az a baj, hogy már ezt sem tudjuk elhinni, semmilyen garanciát nem kaptunk arra, hogy tényleg betartják a határidőt. Közben feléltük a tartalékainkat, jövő héttől lehet, hogy nem tudok a családnak enni adni” - folytatta a kétségbe esett zöldséges. Nem értik, miért nem költözhetnek vissza ideiglenesen addig, amíg meg nem érkezik a tizenkét pavilon. Hiszen a projekt nem az ő hibájukból csúszik, mégis rajtuk csattan az ostor, olyannyira, hogy akár tönkre is mehetnek közben emiatt.

A “Pon Pon - alig használt gyerekruha” nevű bolt egyedül árválkodik üzletként az emeleten, a tulajdonosa azt sérelmezte, hogy az egységes arculat miatt nem kerülhettek vissza a hirdetőtáblái, ezért senki felé se néz, pedig már tizenhárom éve itt működik a boltja.  A piac kő részeiben nyitva vannak az üzletek (tejes, hentes, kifőzde), de ők is panaszkodnak, mert kevés ember megy be a piacra, ha nincsenek ott a zöldségesek, illetve ha nem tudják, hogy nyitva van-e. “Olyan mínuszban vagyok, és jön a karácsonyi szezon, arra sem tudunk kinyitni” - hallatszott ki egy sirám az árusok egymás közti beszélgetéséből. Szerintük nemcsak a csúszással van baj, hanem azzal is, hogy a tervezők nem kérték ki a véleményüket az átalakítás előtt, ezért nem biztos, hogy megfelelnek nekik ezek a pavilonok. Valaki elmondta, hogy ő például húsz négyzetméteren árult itt eddig, a pavilonok pedig 12 négyzetméteresek lesznek. Miközben a városvezetés arról szónokol, hogy közösséget építenek, úgy érzik, nem törődnek a közösség alapját jelentő piacosokkal.

Jelen volt a promenád projektért felelős alpolgármester, Puskás Péter is, aki azt ígérte az aggódó piacosoknak, hogy még szerdán összeülnek a munkatársaival, és megpróbálnak módot találni arra, hogy amíg nem lesznek kész a pavilonok, addig is kitelepülhessenek a piacra a zöldségesek. A mihamarabbi visszaköltözés megoldására Bús Balázs is ígértet tett, de később egy illetékes hölgy arról beszélt, hogy amíg szerelik a pavilonokat, addig nem fognak tudni kipakolni a zöldségesek. “Zöldséges nélkül nem piac a piac” - summázta az egyik piacos.

Új piac

Haraszti Levente elmondta, hogy a korábbi vászontető helyére felhúzott hővédő üveges tető jó érzéseket fog biztosítani a piacon. A téli extrém hidegekre gondolva gázsugárzókat építettek be a tetőszerkezetbe. Csúszásgátló térburkolatot kapott a piactér, felújították a külső és belső homlokzatot, és a régi tetőszerkezet bádogozása, cserepezése is megújult. A piac felső konzolos szerkezetét (az emeleti folyosót) kiszélesítették, és kialakítottak az emeleten egy úgynevezett civilházat, aminek mindenféle civil funkciókat adnak majd. A helyi kulturális élet fellendülését várják a korábban raktárként használt helyiségtől: rendezvényeket, fórumokat akarnak tartani, és itt mutatnák be Óbuda turisztikai vonzerejét is.

A korábban vendéglőként és istállóként funkcionáló, 1993-ban épült piac előtt a Kolosy tér már egész szépen alakul, a városszerte megszokott térköves és ülőkockás megoldásokat láthatjuk itt is, a zöldfelületet pedig oly' módon próbálták növelni, hogy három kis dombot emeltek az egykori parkolóhelyekre.

Derűs Balázs

A polgármester utólag helyes döntésnek értékelte, hogy a projektet azzal kezdték, hogy felszámolták a Kolosy tér kaotikus állapotait, azt hogy parkolónak használták. Visszaemlékezett, hogy 2006-ban, amikor megválasztották, az első tevékenysége az volt, hogy kitiltották az autókat a Fő térről, utólag ezt is helyes döntésnek tartja. Az Óbuda Promenáddal a városrész turisztikai erejét is akarják növelni, és újjá akarják éleszteni a vendéglátást. Bús szerint jó ütemben halad az építkezés. Egy Simone Weil-idézettel zárta köszöntőjét: “meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk”.