A HÉV és a kisföldalatti is ránk rohadhat

2012.11.28. 13:34

Mint az a legutóbbi EU-csúcson is kiderült, 2014 és 2020 között 25-30 százalékkal csökken a Magyarországnak járó uniós forrás, ami érzékenyen érinti a fővárost és a BKV-t. Budapesten a következő 7 évben 180-300 milliárdos keretre számítanak, ami a rosszabb esetben még a 3-as metró megújítására is alig elég. Az 50 éves HÉV, a 45 éves földalatti, pláne az 5-ös metró már szóba se nagyon jöhet.

Információink szerint a fővárosi önkormányzatnál tudomásul vették, hogy a budapesti tömegközlekedés fejlesztéséről nagyjából el kell felejtkezni 10-15 éven keresztül. Jó ha a leharcolt földalatti, metró-, vagy HÉV-vonalak felújítására jut elég pénz. Egyelőre azonban úgy néz ki, hogy ezekre se mindre, pedig a HÉV-szerelvények 50, a földalatti kocsik 45 évesek lesznek a következő években, a 3-as metróról pedig már mindenki tudja, milyen állapotban van.

Időgép

A legidősebb, MIXa típusú HÉV-szerelvények (a csepeli vonalon) négy évvel megelőzve a Holdra szállást, három évvel Csehszlovákia lerohanását, két évvel pedig a Rolling Stones Sátán őfelsége című lemezének kiadását, 1965 decemberében lettek állományba véve egy szakértői oldal szerint. A kisföldalatti vonalán közlekedő Ganz motorvonatok 1973 óta róják köreiket. Idősebbek, mint Bud Spencer és Terence Hill első nagy filmsikere, a Különben dühbe jövünk.

A főváros és a BKK részéről többször elhangzott, hogy a következő években szinte csak az uniós forrásokból jut a BKV-s felújításokra, saját forrás nincs, vagy alig lesz. A legutóbbi uniós csúcson kiderült, hogy Magyarország támogatási kerete a GDP-arányában is csökken, ráadásul az unió a következő évek támogatás alapjául számolt magyar GDP-jét is jól alábecsülte a korábbi évekhez képest. Mindez szakértők szerint 25-30 százalékos támogatásikeret-csökkenést eredményez (azért nem tudni pontosan, mert az arány még jövő év elejéig nincs teljesen lefixálva). A közlekedési ágazat esélyeit tovább rontja, hogy a kormány tervei szerint az uniós támogatások nagy részét gazdaságélénkítésre szánja.

A fővárosi számítások szerint ezért a következő hét évben legrosszabb esetben 180 milliárd, a legjobb esetben pedig 300 milliárdos fejlesztési forrással számolhat a budapesti tömegközlekedés. Ha azt nézzük, hogy a 3-as metró felújítási szükséglete 100 milliárd forint (vannak szakemberek, akik szerint inkább 200 milliárd), plusz a 3-as metró szerelvényeinek lecserélése 95 milliárd forintba kerülne, akkor ez a pénz már el is ment.

Pedig három HÉV-vonalon, és a Milleniumi Földalatti vonalán legalább ekkora a baj, még ha nincsenek is annyira előtérben, mint a 3-as metró. A Szentendrei és a Csepeli-Soroksári HÉV-et összekötő 5-ös metróról pedig már egyre kevesebbet hallani. A HÉV-ek és a földalatti felújításának előkészítése elindult, a 3-as metróé pedig fél éves csúszással a napokban kezdődött meg. (Az előkészítés 600 millióját a napokban okézta le a fejlesztési miniszter.)

A 3-as metró állapotáról már többször írtunk, többen felhívták már a figyelmet a felújítás halaszthatatlanságára. A BKK szerint ha minden jól megy, az előkészítés, tervezés, tendereztetést követően 2014-2015-ben indulhatna a vonal rekonstrukciója, amit a cég 100 milliárd forintra becsül. A Metróért Egyesület szakértője szerint ugyanakkor a felújítás költségei elérhetik a 200 milliárd forintot is. Ehhez az összeghez jön még a 95 milliárd forintra becsült szerelvénycsere.

A források szűkössége miatt azonban a BKK egy olyan verzióval is tervez, hogy vásárlás helyett tartós lízingbe vennének metrókocsikat. Így a költség jobban eloszlana időben (évi 3-4 milliárd forint 30 évre). Az esetleges gyártók közül labdába rúghatna az Alstom, a Siemens, a Bombardier, vagy még a dél-koreai vagy kínai üzemek. Az orosz metrógyártás szakértők szerint még mindig eléggé le van maradva a technikai élvonaltól, és a posztszovjet térség rendelései miatt bőven el van látva vevővel (sőt néha kapacitáshiánnyal is küszködik). Az új metrók beszerzéséig szóba jöhet még az is, hogy vész esetén, "tűzoltásként" használt varsói metrókocsikat vegyen a BKV, ott ugyanis hamarosan vadonatúj Siemens-szerelvények állnak forgalomba.

A BKK-nál úgy igyekeznek, hogy a következő, 2014-2020-as uniós támogatási ciklus elejére kész, támogatásra benyújtható felújítási projekteket gyártson le mind a 3-as metróra, mind a HÉV-vonalakra, vagy a kisföldalattira. Hogy melyikre lesz pénz, vagy inkább hogy melyikre nem, azt akkor dönti majd el a politika.

Hogy olvadt a pénzhalom?

Augusztusban még 700-800 milliárd forintnyi közlekedési beruházást tervezett a főváros a 2014-től 2021-ig tartó ciklusban. Az a mérték valószínűleg nem tartható. Arra, hogy a főváros elsősorban uniós forrásokra számíthat a BKV esetében, már négy hónappal korábban kiderült. Ekkor még úgy volt, hogy a kormány az elvett normatív támogatást kompenzálja majd a támogatási keretből. 2008-2010-ben arról is gyakran szó esett, hogy a HÉV-et esetleg átvenné az állam, a tetemes felújítási szükséglettel együtt, ebből nem lett semmi.