Újjáéledtek az állatkerti kőelefántok

2012.12.04. 14:35

Befejezték a Fővárosi Állat- és Növénykert főkapujának felújítását. A bejáratot Tarlós István főpolgármester adja át csütörtökön, de részt vesz az ünnepi eseményen Lázár János, miniszterelnökséget vezető államtitkár és Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert igazgatója is.

Az Állatkert főkapuja éppen száz esztendős, de utoljára majdnem negyedszázada volt felújítva, áll az intézmény honlapján. Állapotát tekintve is esedékes volt némi felújítás, amihez a közelmúltban kezdtek hozzá a kivitelezők. A közönség a rekonstrukció alatt nem használhatta a főbejáratot.

A főkapu az Állatkert egyik jelképe. Négy hatalmas kőelefántját mindenki ismeri, de aki valaha alaposabban megfigyelte ezt a szép építményt, mindenféle egyéb állatábrázolásokat, köztük jegesmedve szobrokat, sőt, egy igen finom művű mozaikot is felfedezhetett rajta. A Neuschloss Kornél műegyetemi tanár tervei alapján emelt építményt 1912. május 20-án adták át. A főkapu csaknem 25 éve újították fel utoljára, a munka akkor több évig tartott.