Még nem tudni, mitől szakadt le az áramszedő

2012.12.06. 13:59 Módosítva: 2012.12.06. 14:10

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) megerősítette, hogy az áramszedő gerenda törése okozta a szerdai műszaki hibát a kék metróban. Az üzemzavar fél egykor történt a Deák téri állomáson, emiatt fél háromig pótlóbuszok vitték az utasokat a Nagyvárad tér és a Lehel tér között.

Mint írták, az áramszedő gerenda feladata, hogy a vontatási feszültséget a jármű karosszériájától elszigetelten eljuttassa a betáplálást végző harmadik síntől a vontató motorokhoz. Az áramszedő papucs és a gerenda egy része „ismeretlen mechanikus erőhatás következtében” eltörött, leszakadt, és a pályára esett. A törés okát csak a későbbi vizsgálatok lefolytatása után lehet egyértelműen megállapítani.

A leszakadt darabok több pályamenti berendezést is megrongáltak, ezeket ideiglenesen helyreállították, a végleges helyreállítást az éjszakai üzemszünetben tervezik.

A BKK közleményében hangsúlyozza, hogy az áramszedő gerenda nem tartóelem, „sérülése csupán forgalmi zavart okoz, mint ahogy ezt a mostani esemény is bizonyította”.