Nem kerítik be a Városmajort

2012.12.12. 17:37

A Fővárosi Közgyűlés egyhangú határozattal fogadta el Pokorni Zoltán előterjesztését, amellyel a Főváros által korábban a Városmajori park bekerítésére szánt támogatást, a park fejlesztésére fordítanák.

Az előterjesztés kitér arra, hogy a Városmajor rendbetételét elsősorban a park elhanyagolt állapota és a rossz közbiztonság indokolja. Ez azt jelenti, hogy 150 millió forintból nem kerítés épül a Városmajorban, hanem lámpák és kamerák kerülnek ki, valamint kutyafuttatóra, játszótérre, kerítésjavításra és zöld területek felújítására költik a pénzt.

Váczi János, a XII. kerület alpolgármestere megkeresésünkre elmondta, hogy a kerület Budapest egyik legbiztonságosabb része, de a fővárosi tulajdonú Városmajor hosszabb ideje kivétel volt ez alól. A parkban az elmúlt években több súlyos bűncselekmény, többek közt rablás és emberölés történt. „Miután több oktatási intézmény is van a park közvetlen szomszédságában, különösen fontos volt számunkra, hogy megoldást találjunk erre a problémára, ezért a Hegyvidéki Önkormányzat a Fővárossal közösen dolgozott ki tervet a Városmajor biztonságosabbá tételére több mint két évvel ezelőtt.”

Az eredeti tervek szerint a parkot a fővárosi támogatásból bekerítették volna, a kerítésre pedig a kerületi önkormányzat épített volna kamerarendszert.

Erre a célra a főváros 150 millió forintot különített el, azonban az engedélyezés közbeni egyeztetésekből és felmérésekből kiderült, hogy a Városmajor környékén élők megosztottak abban, hogy kell-e kerítés a biztonság javításához. Váczi János elmondta, hogy a helyiek véleményét figyelembe véve a Főkert mérnöki iroda közreműködésével végül egy olyan tervet dolgoztak ki, amely kerítés nélkül, közvilágítással és ehhez kapcsolódó kamerarendszerrel teszi biztonságosabbá a parkot, és emellett új játszótereket, kutyafuttatót és megújult zöldfelületet ad a Városmajorba látogatóknak.

Az új, módosított terv és pénzeszköz-átadási megállapodás elfogadása után indulhat az engedélyezési eljárás, majd a közbeszerzést követően jövő ősszel már elkészülhet a park fejlesztése tette hozzá az alpolgármester.

Az LMP győzelemnek tekinti, hogy nem lesz kerítés

Az LMP közleményben jelentette be, hogy már a 2010-es önkormányzati kampányban felhívta a figyelmet a Városmajor körbekerítésének értelmetlenségére és meglehetősen gavallér költségvetésére – 230 ezer forintba került volna méterenként. A párt ezért jelentős eredménynek tartja, hogy ellenzékből, a kerület fideszes vezetését is meggyőzve sikerült ezt megakadályozni az építkezést. A közlemény szerint az LMP volt az ,amely szorgalmazta az parkot használók véleményének megkérdezését és a civilek bevonását is. Ennek nyomatékot adott az is, hogy a Védegylet, a Parkbarátok Egyesülete és a Szindikátus – Összefogás a Városért egyesület megtámadta a kerítés engedélyezési tervét.