Kollektív szerződést kötött a BKK a szakszervezetekkel

2012.12.19. 19:42

Kollektív szerződést írt alá Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója a munkavállalókat tömörítő szakszervezetek képviselőivel szerdán.

A szerződés január 1-től lép életbe. A BKK és a szakszervezetek képviselői az átmeneti megállapodás november 1-jei meghosszabbítása óta hetente több tárgyalást is folytattak.

A BKK közleménye szerint Tarlós István főpolgármester kiemelt célja volt a tárgyalások sikeres lezárása, a megállapodás az érdekképviseletekkel. A megbeszélések alatt Budapest vezetése, a BKK és a szakszervezetek elsődleges szempontja volt, hogy ne sérüljenek a munkavállalók érdekei és jövedelmük, ugyanakkor az új szerződés „vegye figyelembe a szűkös anyagi lehetőségeket és a budapesti közösségi közlekedés finanszírozási nehézségeit".

Miután a BKK májusban több mint ezer munkavállalót átvett a BKV-tól, júniusban a BKK és a szakszervezetek kollektív szerződéssel egyenértékű átmeneti megállapodást kötöttek, amely eredetileg október végéig szólt.

A központnál képviselettel rendelkező szakszervezetek és a BKK augusztus óta tárgyaltak a kollektív szerződésről. Október végén a szakszervezetek sztrájkbizottságot alakítottak azért, hogy felhívják a munkáltató figyelmét az átmeneti foglalkoztatási megállapodás közelgő lejártára. Ezután hosszabbították meg annak érvényét december végéig.