Szmogközeli helyzet van Budapesten

2012.12.27. 13:14

A légszennyezettség mértéke csütörtök délelőtt egy mérőpont kivételével mindenhol átlépte az egészségügyi határértéket Budapesten. A mért adatok a határérték 95 és 167 százaléka közötti tartományban mozognak, előbbi értéket Pesthidegkúton, utóbbit a XVIII. kerületben mérték.

Elsősorban a szálló por koncentrációja emelkedett kritikus mértékben, a többi károsanyag mennyisége a határértékek alatt marad. Szmogriadó egyelőre nincs, csak „szmogközeli helyzet”.

A légszennyezettségi adatokat folyamatosan frissülő térképen megjelenítő időkép.hu munkatársa azt mondta, hogy az elmúlt napokban Budapesten nem volt szél, így az „átkeverő légmozgás” hiányában rekedhettek meg a káros anyagok a város felett. A szélhiány december 19-én kezdődött, azóta folyamatosan növekszik a szálló por koncentrációja a fővárosi levegőben.

A kormánynak akkor van tájékoztatási kötelezettsége, ha a mért adatok legalább három napon keresztül, legalább három fővárosi mérőállomáson meghaladják az egészségügyi határérték másfélszeresét, riasztást pedig akkor kell kiadni, ha két napon át a határérték kétszeresénél is többet mérnek – mondta az Indexnek a Vidékfejlesztési Minisztérium levegőminőségi referense. Az elmúlt napokban csak a tájékoztatási küszöböt lépték át a mért értékek, de ezt is csak a XVIII. kerületi mérőállomáson, 21-én, illetve ezen a héten szerdán és csütörtökön is.

Budapest kifogásolt, Putnok már veszélyes

A szálló por koncentrációja egyébként nem a fővárosban, hanem az északkeleti országrészben a legmagasabb: Miskolcon csütörtökön a határérték kétszeresét is elérte, Putnokon pedig meg is haladta azt, amivel a település légszennyezettségi minősítése a legsúlyosabbnak számító „veszélyes” kategóriába került. Budapest egyelőre az ennél két fokozattal enyhébb, „kifogásolt” kategóriában van az Országos Környezetegészségügyi Intézet holnapja szerint. A levegő minősége a hét végére állhat helyre, péntek-szombatra ugyanis a meteorológusok egy hidegfrontot várnak, az ezzel járó szél pedig kitisztíthatja a levegőt.

Nagyrészt rákkeltő

A szálló por a levegőben található folyékony vagy szilárd halmazállapotú részecskék összessége. Méretük 0,001 és 100 mikrométer közé esik. Az egészségre gyakorolt hatásuk függ a méretüktől, ugyanis a nagyobb méretű szemcsék megakadnak az orrunkban, míg az egészen kicsik lejutnak a tüdő mélyére.

Tartalmazhatnak kormot, szerves anyagokat, nehézfémeket, azbesztet. Nagy részük rákkeltő. Egységes egészségügyi határérték megállapítása igen bonyolult, mert sok aeroszol képző anyag már egészen kis mennyiségben is nagyon káros lehet.

A szálló por képződésében nagy szerepe van a járműforgalomnak. A dízelautók jelentős mennyiségű szálló port bocsátanak ki, de a járművek kerekei is felverik a port. Az Egészségügyi Világszervezet nem ad meg határértéket a közlekedésből származó részecskék koncentrációjára, mivel álláspontja szerint nem létezik olyan alacsony koncentráció, amely biztosan nem károsítja az egészséget.

forrás: idokep.hu