Józsefváros 3,8 milliárd forintot nyert el

2012.12.29. 08:02

Több mint 3,8 milliárd forint pályázati pénzt nyert el a józsefvárosi önkormányzat a Magdolna negyed szociális városrehabilitációjának folytatására – mondta el Kocsis Máté polgármester. A városrész ilyen nagyságrendű forrást még nem nyert el, és ezzel az összeggel együtt Józsefváros Budapest legeredményesebben pályázó kerülete ebben a ciklusban – mondta.

Kocsis elmondta, hogy a Magdolna negyed program teljes körű szociális városrehabilitáció, aminek az első és második üteme arra épült – és a most induló harmadik is arra fog –, hogy nemcsak maga a város, az utcák, házak újulnak meg, hanem az ott élők is segítséget kapnak.

Elmondta: a 3,8 milliárd forintos, Új Széchenyi Tervből nyert támogatási összeg jelentős részét egyebek mellett szociális felzárkóztató programokra, munkahelyteremtésre, drogprevencióra és bűnmegelőzési tanácsadásra fordítják.

A harmadik ütemben 50 ezer négyzetméter közterület újul meg, köztük a Dobozi tér, a Kálvária tér és a piacterületet leszámítva a Teleki tér – mondta a Kocsis. A polgármester szerint az utóbbi helyszínen az új piac 2013-ban készül el, azt az önkormányzat saját forrásból finanszírozza. A programban tucatnyi társasház gépészetét és homlokzatát is felújítják, a beruházások több mint 1200 lakást érintenek.

Támogatást nyert az úgynevezett FiDó-projekt is: a Fiumei út - Dobozi út közötti területen egy olyan épület kap helyet, ahol sport- és szabadidős foglalkozásokat tartanak majd gyerekeknek. A beruházást egy fiatal építész diplomamunkája alapján valósítják meg.

Kocsis Máté kitért arra is, hogy a közeljövőben az Auróra utcai szakrendelő felújítására is igyekeznek sikeresen pályázati forrást találni, a beruházás összköltsége körülbelül 1 milliárd forint lesz.