Tarlós hajléktalanszemlére hívja az ombudsmant

2013.01.04. 13:23 Módosítva: 2013.01.04. 20:47

A Ferenciek terénél lévő aluljáró meglátogatására hívta a főpolgármester Szabó Máté ombudsmant, hogy saját szemével lássa döntése eredményét. Hivatalos megkeresés még nem történt, ezért nem tudni, létrejön-e a közös program.

Tarlós István pénteken kijelentette: ha Magyarországon úgy lehet értelmezni az emberi jogokat, szabadságjogokat, ahogy a belvárosi létesítményben teszik, akkor "csak gratulálni tud". Szavai szerint a főváros hajléktalanprogramjában nem kis számban mentették meg az érintetteket az elmúlt két évben, gondoskodtak elhelyezésükről és foglalkoztatásukról.

"Gyakorlatilag ha valaki most lemegy a Ferenciek terére, konstatálhatja, hogy kétéves munkánkat tették tönkre" – fogalmazott a főpolgármester. Mint mondta, az emberek ott végzik a dolgukat, megágyaztak, a külföldiek ámultan nézik, hogy mi történik ott, és a főváros gyakorlatilag tehetetlen. Ráadásul a hajléktalanok is sokkal kiszolgáltatottabb helyzetbe kerültek – emelte ki.

Tarlós jelezte: megerősíti a polgármesterekkel közös korábbi kezdeményezésüket, miszerint a parlament segítségét kérik az ügyben, emellett látogatásra hívta az ombudsmant, hogy "nézze meg saját szemével, hogy ahhoz képest, ami két hónapja volt, most mi van".

Szabó Máté 2011 decemberében fordult az Alkotmánybírósághoz (AB), hogy a testület semmisítse meg  az "életvitelszerű közterületen való lakhatás" tilalmáról szóló szabályozást. Az Ab 2012. november 12-i határozatában alaptörvény-ellenesnek nyilvánította a szabálysértési törvényben a hajléktalanok közterületen élésének tilalmát.

Az Ab megsemmisítette a szabálysértési törvénynek azt a rendelkezését, amely szabálysértéssé minősítette a közterület életvitelszerű lakhatásra való használatát.

A testület megsemmisítette továbbá azokat a törvényi rendelkezéseket is, amelyek rendeletalkotási felhatalmazást adtak az önkormányzatoknak pénzbírsággal sújtható közösségellenes magatartások meghatározására, valamint a tulajdon elvonására lehetőséget adó elkobzás alkalmazására. A döntésre reagálva Tarlós már novemberben kijelentette, hogy hajléktalan-inváziótól tart.

Más fűtött fővárosi aluljárókhoz hasonlóan az elmúlt hetekben a Ferenciek terén is lehetetlen állapotok alakultak ki a hideg elől oda húzódó hajléktalanok miatt. A hajléktalanokkal foglakozó szakemberek szerint azonban a jelenség és általában a hajléktalanság nem a nehéz helyzetbe kerültek fizikai kiszorítását célzó adminisztratív szabályokkal kezelhető humánus és tartós módon. Ehelyett hosszú távú koncepcióra és az azt megvalósító szociális intézkedésekre van szükség.

Szabó Máté ombudsman még nem kapott hivatalos megkeresést a főpolgármestertől, így érdemben nem is tud reagálni Tarlós István aluljárószemlére szóló meghívására - közölte Bassola Eszter, az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának szóvivője.

A szóvivő azt is elmondta, az alapvető jogok biztosának álláspontja továbbra is az, amit korábbi indítványában megfogalmazott: a hajléktalanokat nem lehet azért büntetni, hogy önhibájukon kívül, az utcára kényszerültek. A szóvivő ugyanakkor kiemelte: azt az ombudsman sem állította, hogy jó ha az utcán élnek az emberek, de úgy véli ezzel a helyzettel szemben nem rendészeti módszerekkel kell fellépni.

Az ombudsmani hivatal szóvivője nem kívánt reagálni arra, hogy Szabó Máté a hivatalos meghívás kézhezvétele után elmegy-e az aluljárószemlére. Azt viszont elmondta, hogy az ombudsman egy régen betervezett, egészségügyi jellegű szabadság miatt péntektől két hétig távol lesz a hivataltól.