Volt már, hogy telepisálták az automatát

2013.01.11. 09:19

A BKK egy-két héten belül 300 jegyautomata vásárlására és üzemeltetésére ír ki pályázatot. Az ígéretek szerint az év végétől üzemelő új automaták nagyon okosak és strapabíróak lesznek. Erre szükség is lesz, mivel még az is előfordulhat, hogy telepisálják őket.

Nemrég egy külföldi városban található hasonló szerkezetet rongáltak meg így, de itthon is volt már rá példa, hogy belevizeltek egy jegykiadó automatába – tudtuk meg az egyik hazai voláncégek jegyautomatáit üzemeltető cég munkatársától. Elmondása szerint egy Újpest-Ferencváros focimeccs előtt az Újpest Városkapunál található buszpályaudvaron négy darab jegykiadó automata tálcáit és magát a berendezést is „telepisálták a szurkolók”.

Az üzemeltető a helyszínen jelen lévő tűzoltók segítségét kérte, akik éppen locsolták az aszfaltról az üvegszilánkokat meg a lócitromot. A tűzoltók az automatákat is célba vették a tömlőikkel, így azokat a későbbi tisztítások során már meg lehetett közelíteni.

Az ilyen és más rongálások elkerülése és túlélése érdekében a BKK által megrendelt új automatáknak vandálbiztosnak kell lenniük. Az érmenyílás csak akkor nyílik majd, amikor már eljutottak a vásárlásig az érintőképernyős menürendszerben, a bedobónyílás időnként kitisztítja magát. Ha valaki mégis valamit begyömöszöl a résbe, akkor a rendszer riaszt. Mivel külső helyszínen lesznek felállítva, bírniuk kell a hőmérséklet-ingadozást. A színük várhatóan lila (is) lesz, a dizájnt még nem találták ki pontosan.