A budai várfalnak bírnia kell a latyakot

2013.01.21. 12:11

2010 májusában a Budai Vár falának egy jelentős szakasza nem bírta a heves esőzést, megcsúszott a Karmelita Udvar Duna felé néző oldalán található Ellyps sétány. Csapadék mostanában is rengeteg volt, de az azóta elvégzett felújítások miatt valószínűleg nem ismétlődik meg, ami akkor történt.

A polgárvárosi szakaszon lévő falakról az I. kerületnek kell gondoskodnia. Blázsovics Lívia, a Budavári Önkormányzat sajtóreferense szerint az önkormányzatra nagy terhet ró a várfalak statikai biztonságának megőrzése, karbantartási munkálatokkal, folyamatos mérésekkel figyelik a várfalak állapotát.

Az önkormányzati tájékoztatás szerint 2011-ben felújították az Európa ligetnél a várfalat. Elkészült a várfal átázását és a talajvizek, rétegvizek feltorlódását gátló földalatti szivárgórendszer. 2012 februárjában a várfal fagykárt szenvedett, és omlászveszély alakult ki, de azt az I. kerület szerint mostanra elhárították, a helyreállítási munkák 2012 júniusában befejeződtek. 2011-ben kijavították a várfalakat a Bécsi kapu térnél és az Anjou bástyán is. Megújították a fugákat, és pótolták a széttöredezett téglákat, majd elvégezték a szükséges megerősítéseket és helyreállításokat. Az önkormányzat folyamatosan méri az Esztergomi rondella állapotát: a bástya nem süllyed, tette hozzá a sajtóreferens.

A várfalnak a Palotát körülvevő szakasza nem önkormányzati, hanem állami kezelésben van. Itt is voltak felújítások 2012-ben. Az I. kerülettől kapott információk szerint 185 millió forintból újult meg a keleti kortinafal és a Vízhordó lépcső. Másik 110 millió forintból részlegesen felújították a Savoyai terasz várfalszakaszát. Részletes leírást kaptunk a munkálatokról. Eszerint először a falszerkezet köpenyfalának elbontása során a támfal vastagágát ellenőrizték próbafúrások segítségével. A minták mindegyikén laborvizsgálattal elemezték a kötőanyag és a falazat anyagának szilárdságát és összetételét. Bizonyossá vált, hogy a kötőanyagok eltérő szilárdságúak.

A falátfúrás eredményeképp kiderült, hogy a falvastagság felül körülbelül 90-95 cm, de alul, a kiugrás alatt, ahol a középkori történeti falrészlet található, nem haladja meg a 60 cm-t. A falszakasz déli részén, a középkori oszlop felett, a fal állapota nagyon rossz volt. A kőtömbök elmozdultak, a repedések folyamatosan nyíltak szét. A veszély-elhárítási munkákat részlegesen le kellett állítani, a történeti kőtömböket és pillérfejet azonnal meg kellett támasztani, a várfalszakaszt pedig statikailag megerősíteni. Ezután restaurálták a középkori részeket. Kialakították a várfal terasz felőli oldalán a vízelvezetést, újrarakták és pótolták a kő köpenyfalakat.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a munka a tervek szerint hamarosan folytatódik. A következő ütemben többek között a középkerti támfal, a Halászó fiú terasz támfala, az észak-keleti kis torony és a keleti várfal jön sorra.