Március 15: megint lefoglalja a köztereket a kormány

2013.01.21. 19:49 Módosítva: 2013.01.22. 09:19

Összesen 12 nagy közterületre adott be kérelmet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), amelyet rendezvényterületnek használna a kormány 2013. március 12. és 19. között. A területek nagyságát egyenként 1000 négyzetméterben jelölték meg. A főpolgármesteri hivatal támogatja a kérelmeket, a KIM rugalmasságot ígér.

A közterület-használati kérelemről szóló előterjesztés szerint a kormány vinné március 15. környékén a Károly körút, az Astoria, a Múzeum körút, és a Kálvin tér teljes területét. Nemcsak a Kiskörút, hanem a Bajcsy-Zsilinszky út és az Erzsébet híd is a KIM-é lenne az 1848-49-es forradalom évfordulója körüli napokon. Emellett igényt tart az Üllői út teljes területére (a Kálvin tér és a Szentkirályi utca között) és a Baross utcára (a Kálvin tér és a Szentkirályi utca között).

Budán a Clark Ádám teret, a Döbrentei teret és a Szarvas teret, valamint az Attila utat (a Döbrentei tér és a Dózsa György tér között) foglalná le a minisztérium.

Egy füst alatt beadta igényét a kormány a II. kerületi Bem rakpartra (a Batthyány tér és a Csalogány utca között) a Nemzeti Összetartozás Napjára (június 3. és 4.), valamint a februári (23-25) Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjára is lefoglalna nyolc közterületet (többek között az Andrássy utat, a Bem rakpartot, a Clark Ádám teret, a  Lánchidat és a Döbrentei teret).

Tavaly is nagy port vert fel, hogy a kormány Budapest egész belvárosát lefoglalta a március 15-i ünnepségek idejére, szinte egy talpalatnyi helyet sem hagyva az ellenzéki és civil demonstrációknak. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az állami ünnepségekre hivatkozva egy teljes hétre közterület-foglalási engedélyt kért és kapott Budapest kiemelt közterületeire.

A szokásos állami ünnepségek helyszínei (Nemzeti Múzeum környéke, Kossuth tér) mellett még nyolc másik helyszínre is igényt jelentettek be tavaly, többek között a Ferenciek terére, a Március 15. térre, de lefoglalták az Erzsébet hidat és a képviselői irodaház környékét, a Várba vezető utat, az I. kerületi Horváth kertet, valamint a Nemzeti Színház és a Művészetek Palotája környékét is.

Cikkünkre reagálva kedden a KIM közleményt adott ki, melyben rugalmasságot ígérnek a közterületek használatával kapcsolatban. Emlékeztettek arra, hogy 2012-ben is konfliktusok nélkül sikerült megegyezni az ünnepségek helyszíneiről. Céljuk továbbra is a rendezvényhelyszínek és vonulási útvonalak előkészítése.

"Egy nemzeti ünnepen, egy állami rendezvényen ez így természetes, a mai jogszabályi környezetben ezt a munkát így kell és csakis így lehet végezni" – nyilatkozta a tárca társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárságának vezetője. Kovács Zoltán szerint ha bármely más szervezetnek, rendezvényszervezőnek igénye van a lefoglalt közterületekre, és az nem ütközik a rendezvények időpontjával, azt maximális rugalmassággal kezeljük, ahogy tettük eddig is.