Budapesten felkészültek az esti havazásra

2013.01.22. 20:02

Éjszaka főként az ország északi részén számíthatunk ismétlődő hóesésre – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az előrejelzésében. Eszerint az északnyugati szél a Dunántúlon és a középső területeken helyenként megerősödik, és hófúvás előfordulhat. Késő este mínusz 3 és plusz 3 fok között lehet a hőmérséklet.

Már készül az FKF

Budapesten a meteorológiai előrejelzéseknek megfelelően, nem sokkal 14 óra előtt változó intenzítással és területi eloszlásban hószállingózás kezdődött, ami várhatóan a késő esti órákban havazássá erősödik. A csapadék az előrejelzés szerint holnap késő délelőtt szűnik meg.

Havat lát? Közlekedési káosz van?

Ha ön az FKF erőfeszítései ellenére közlekedési káosszal szembesül, és sehol sem lát hókotrót ott, ahol a legnagyobb szükség lenne rá, esetleg készít is egy jó fotót a Nagy Hóhelyzetről, küldje el az elektronikus postafiókunkra!

A cég továbbra is a legmagasabb, 3-as készültségi fokozatban, teljes téli célgép-flottájával folyamatosan végzi a fő- és közösségi útvonalakon a síkosságmentesítést  – olvasható a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) közleményében. A munkagépek hintőanyagot szórnak, és ha a hóréteg vastagabb lesz, ekézés is szükségessé válhat.

Amíg havazik, az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, hidakon, felüljárókon, az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszain, az autópályák bevezető szakaszain, a Liszt Ferenc repülőtérre vezető gyorsforgalmi úton, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez és a lakosság ellátásában fontos logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakon dolgoznak – írják. A mellékutak megtisztítását csak a kiemelt főutak rendbetétele után kezdik el.

Az ombudsman vizsgálódik, Tarlós a Jóistent emlegeti

Az alapvető jogok biztosa hivatalból vizsgálja a Fővárosi önkormányzat és a BKK január 14-ei viszonylag nagy mennyiségű havazás kezelését, mivel a tapasztalatok szerinte azt mutatják: a havazás miatt a fővárosi közúti- és tömegközlekedés gyakorlatilag lehetetlenné vált. Szabó Máté a vizsgálatot soron kívül, sürgősséggel folytatja le, és annak befejezése a közeljövőben várható.

Tarlós István főpolgármester úgy reagált, hogy reméli az ombudsman a Jóistennek is elküldte a levelét a hóeséssel kapcsolatban, hiszen ott is sérülhettek az emberi jogok, és elismerte, hogy a hóesés valóban sérti az emberi jogokat, például hóban kell járni. A világon mindenhol eltart egy darabig, amíg eltakarítják a havat – mondta.

Szerda éjfélig 15 cm hó is eshet

Országszerte továbbra is többfelé várható havazás, szerda éjfélig helyenként akár 15 centiméternyi friss hó is hullhat. Az OMSZ kedd esti figyelmeztető előrejelzése szerint éjszaka többfelé várható havazás, reggelig főként az Észak-Dunántúlon és a főváros környékén hófúvás is lehet. Nógrád és Heves megyére a havazás, Fejér és Komárom-Esztergom megyére a várható gyenge hófúvás, Pest megye, valamint a főváros területére pedig mindkettő vonatkozásában elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat szerdára.

Napközben a havazás súlypontja az ország északi, északkeleti felére helyeződik át. Éjfélig összesen maximum 8 centiméter friss hó valószínű, de az Északi-középhegység nyugati részén és Pest megye északi felén 10-15 centiméter is hullhat. A minimumhőmérséklet mínusz 7 és mínusz 1, a legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 3 és plusz 3 Celsius-fok között valószínű.