Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

Hat boltot zárnak be a Citadellánál

2013.01.28. 12:36

Hat boltot zárat be a kormány a Citadellánál – írja a nol.hu. A lap szerint a népszerű budapesti látványosságnál már több évtizede működnek a turistákat kiszolgáló üzletek, most azonban néhányuknak 60 napon belül megszűnik a bérleti viszonyuk. Fellebbezésre nincs lehetőség.

A 2012 január elsején hatályba lépett világörökségről szóló törvény alapján a tárca 2012 december 31-ig felülvizsgálhatta a világörökségi helyszíneken a bérleti szerződéseket. Az egyik vállalkozó, Benkó Dénes elmondta, hogy január harmadikán kapott egy levelet az emberierőforrás-minisztériumtól, amiben azt írták, hogy a bérleti szerződése nem tartalmaz kikötéseket a világörökséghez tartozó terület használatával kapcsolatban.

Hogy konkrétan mi a baj például az 1983 óra működő szuvenírüzlettel, az a cikk szerint nem derül ki, a cég egyébként a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-vel (MNV) áll szerződésben, nem is a minisztiériummal, írja a lap. Legutóbb 1998-ban hosszabított szerződést az üzlet az MNV jogelődjével. Az akkori megállapodás szerint addig él a bérleti szerződés, amíg a Citadella vagyonkezelői jogára kiírt nemzetközi pályázat győztesével nem kötnek szerződést. Ezt a pályázatot azonban még ki sem írták.

Egy másik vállalkozó, a korábban számos üzlete, így a Citadellán tervezett terasz építése miatt is közismertté vált Veres István szintén felháborítónak tartja a megszűntetésről szóló határozatot. Szerinte az utolsó pillanatban döntöttek a bezárások mellett, ráadásul kérdéses, hogy a tárcának mi köze az MNV-vel kötöt szerződéséhez. Az sem világos, hogy a Citadellán működő 33 vállalkozás közül miért épp ez a hat kapott levelet. Benkó Dénes és Veres István is a bírósághoz fordul a jogszerűtlennek tartott eljárás miatt.  • Vennék
  • Hírek