Kocsmai stílusban bontották el a kordonokat

2013.01.30. 15:15

Kedden civil aktivisták több budapesti aluljáróban is elbontották azokat a kordonokat, amelyeket múlt héten állított fel a Fővárosi Önkormányzat.

A kordonbontásra szerdán a Fővárosi Önkormányzat közleményben reagált, amelyben azt írták, „elfogadhatatlan az a fajta erőszakos fellépés, amit az anarchista csoport alkalmazott. Az önkényes épületfoglalás után ez már a második olyan megnyilvánulás, amely a közrend kocsmai stílusú megzavarását szolgálja” – közölték. Mint megjegyezték, ha minden munkaterületről elhordanák a korlátokat, közvetlen balesetveszélyt is előidézhet, ezért hatóság a jövőben fokozni fogja ellenőrző a hasonló tevékenységeket.

A Fővárosi Önkormányzat múlt héten azzal indokolta a kordonok kihelyezését, hogy azokra a nagytakarítás és a fertőtlenítés miatt van szükség. Több aluljáróban, köztük az Blaha Lujza téren, az Astoriánál, a Ferenciek terénél és a Corvin negyedben raktak ki ilyen kordonokat. Táblát is kihelyeztek, amin az állt:  „Munkaterület, a kordonon belül tartózkodni tilos!”

Az aktivisták szerdán Blaha Lujza téren, az Astoriánál és a Ferenciek terénél számolták fel ezeket a kordonokat. „Tegnap éjjel több aluljáróban elbontottuk a hatóságok által cinikus módon, átlátszó ürüggyel elhelyezett kordonokat, és visszavittük azokat a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. Alföldi utcai épületéhez és a Városházához” – közölték. A civilek mint hozzátették, ezzel azt akarják üzenni a városvezetésnek és a hatóságoknak, hogy ne rakjanak ki nyíltan hazug „munkaterület” feliratokat oda, ahol semmiféle munka nem folyik, csak arra valók, hogy az Alkotmánybíróság döntését megkerülve kiszorítsák onnan a fedél nélkül élőket.