Melyik hókotró villamos a szebb?

2013.01.30. 07:20

Budapesten és Bécsben is járják a síneket havazáskor speciális hókotró-hóseprő villamosok. A magyar fővárosban kilenc darab szürke színű villamos, míg az osztrákban 40 darab sárga színű takarít.

A BKV Zrt-nek 9 db hóseprő villamosa van, válaszolta kérdésünkre a cég sajtóosztálya. Az FKF és a BKV Zrt. közötti szerződés alapján az FKF takarítja a villamospályákat (például a Nagykörúton, 1-es villamos, vagy a 3-as villamos szakaszain). A többi helyen pedig a BKV a 9 db hóseprő villamossal végzi a hóeltakarítást.

Bécsben a nagy havazások idején lépten-nyomon lehet találkozni hókotró villamossal. Nem véletlen, hiszen a 26 viszonylatra 40 darab ilyen speciálisan kiképzett jármű jut. Ezek színben is elütnek a normál piros villamosoktól, többnyire ugyanis sárgák.

A bécsi villamoshálózat különben összemérhető a budapestivel, valamivel hosszabb ugyan nála (172 kilométer), de a pesti villamosok több utast szállítanak. Az is hasonlóság, hogy a metróvonalak kiépítésével itt is sok villamosvonal megszűnt.

Nagy gondot okoz, különösen a váltók állításában az itt fekete jégnek nevezett, és a havazásnál is gyakoribb ónos eső.

A legnagyobb bosszúságot azonban nem is közvetlenül a hó okozza, hanem azok az autósok, akik a nagy hó miatt nem tudnak rendesen beállni a parkolóhelyekre, ezzel akadályozzák a villamos haladását. Csak az elmúlt két hétben, amióta megjött a nagy hó, 54 ilyen eset volt, ami az autó tulajdonosának igen drága mulatság, 220 eurót kell ugyanis befizetni a riasztott tűzoltóság számlájára.

Hókotróvillamos-szépségverseny: melyik szebb?