Dugóhíradó lesz az M1-M7 bevezetőnél

2013.02.01. 16:51

Jövő héten helyezi üzembe a BKK Közút azt a forgalom-monitorozó információs rendszert, ami a 6-os út, valamint az M1-M7-es bevezető szakaszán közli a terv szerint az autósokkal, hogy mekkora a dugó Budán.

Az egyik tábla Albertfalván, a Savoya Parknál működik majd, a másikkal pedig az M1-M7-es bevezető szakaszán találkozhatnak az autóvezetők. A rendszer jelenleg még tesztüzemben működik.

A szisztéma lényege, hogy a kamerák leolvassák az elhaladó kocsik rendszámát a behajtási pontokon, kódolják azt, és felismerik a belső városi leolvasási pontokon. Az időkülönbségeket egy algoritmus átlagolja, a táblára pedig kiírják a városba érkező autósoknak, hogy a különböző hidak hány percre vannak.

Az információ birtokában az autósok egyfelől felkészülhetnek az esetleges dugóra, másfelől megpróbálhatnak egérutakat keresni. Az adatok 90-95 százalékos pontosságúak a tapasztalatok szerint.

Az M0 körgyűrűn már van néhány hasonló intelligens táblán, de városon belüli rendszer még európai összehasonlításban is kevés működik.

Mint azt a BKK-nál megtudtuk, a kamerákat más célra, például gyorshajtás bemérésére, piros lámpán áthaladás rögzítésre nem fogják felhasználni. Egy kivétellel: a jövőben esetleg a teherforgalmi díj behajtására alkalmazhatják.