Ritka Mhorr gazella született Budapesten

2013.02.01. 14:53

Ritka állat született a Fővárosi Állat- és Növénykertben - közölte az örömhírt az állatkert sajtóosztálya. A Szavanna komplexumban látható Mhorr gazella csapat egyik nősténye, a tizenhárom éves, berlini születésű Evita ugyanis csütörtökön egy borjat hozott a világra. Evita ugyan már többször ellett borjat, a kicsik felnevelésében azonban nem jeleskedett. A gondozók úgy ítélték meg, hogy biztonságosabb, ha a kicsit mesterségesen nevelik fel és cumisüvegből táplálják. A borjú hímnek bizonyult, és az Ebo nevet kapta. Jelenleg két és fél óránként kap a gazellák felnevelésénél már bevált tejpótló tápszerből.

A Mhorr gazella (Nager dama mhorr) a dámgazella Északnyugat-Afrikában, Marokkó és Nyugat- Szahara őshonos alfaja. Manapság egyike a legveszélyeztetettebb patásoknak, mivel a szabad természetben egyetlen Mhorr gazella sem él már. Az európai és az észak-amerikai állatkertek azonban egy tenyészprogram keretében igyekeznek megmenteni a kipusztulástól. Az állatkertekben tartott egyedek száma jelenleg alig több mint százötven, ezért minden egyes utódnak világra jövetele jelentős lépés e ritka gazella megmentésében.

A Fővárosi Állat- és Növénykert 2008 óta vesz részt a Mhorr gazellák megmentését szolgáló állatkerti tenyészprogramban. 2009 óta rendszeresen szaporodnak is a magyar főváros állatkertjében.