Vitézy: Ideiglenes program fut az Alstomokon

2013.02.05. 11:10

A BKK és az Alstom már két hete elismerte, hogy frissíteni kell az új metrókocsikon a szoftvert, azóta sincs olyan komolyabb probléma, ami balesetveszélyt jelentene, reagált Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója a Blikk lapunkban idézett cikkére.

Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója elmondta, hogy semmi nem változott lapunk legutóbbi cikke óta, amelyben elmondták, hogy az Alstom vonatokon szoftverfrissítésre van szükség, ennek az engedélyezése folyik jelenleg. Hozzátette: a jelenlegi hibákat részben az okozza, hogy az Alstom-vonatok  utastájékoztatási szoftvere nem működik hibamentesen.

Vitézy közölte, hogy a Siemens a vonal felújításakor telepített vonatvezérlő programja akkor lesz teljes körűen alkalmazva, ha az M2 vonalon nem járnak vegyesen az orosz és az új francia kocsik, a Siemens irányítóprogramja ugyanis nem képes vezérelni a régi orosz járműveket, emiatt jelenleg egy ideiglenes megoldás működik a vonatokon.

A vezérigazgató szerint a szoftverfrissítéssel várhatóan megszűnnek a jelenlegi problémák, amik balesetveszélyt nem jelentenek, de a végleges rendszer csak az orosz kocsik teljes körű kivonása után indul majd be. Az Alstomot a BKV minden hiba garanciális javítására kötelezi.

Bíró Endre, a Metróért Egyesület elnöke lapunknak elmondta, hogy a lap egy kissé eltúlozta a nyilatkozatát, igaz ugyan, hogy akár fékhibák is felléphetnek a hibás szoftver miatt, a biztonsági rendszer miatt azonban ezek nem lehetnek balesetveszélyesek.