Így jár a BKV a tüntetések alatt

2013.02.10. 11:14

Hétfőn a belvárosban több helyszínen vonulásos demonstrációt tartanak. Az első demonstrációra érkezők a város több külterületi pontjáról rendőri kísérettel kilences és fél tízes indulással vonulnak a belsőbb területek felé, délután pedig a belvárosban lesz tüntetés.

A rendőrség a lezárások mértékét a résztvevők számától teszi függővé, nagyobb létszám esetén a vonulás irányában korlátozhatják a közúti forgalmat, emiatt a felszíni közösségi közlekedésben is változások várhatóak. A lezárásoktól függően változhat a 9-es és 15-ös autóbuszok, a 70-es és 78-as trolibuszok, valamint a 47-es és 49-es villamosok közlekedése, közölte a BKK.

Hétfőre érnek Budapestre azok is, akik az éhségmenettel több vidéki városból elindultak a Kossuth térre, de délután a Hallgatói Hálózat is tüntetést szervez a Deák térre.

Az útvonalak

Az első demonstrációra érkezők a város több külsőbb pontjáról az érintett főútvonalakon rendőri kísérettel kilences és fél tízes indulással vonulnak. A XXIII., Ócsai út felől, a XXII., Nagytétényi út felől jövő demonstrálók várhatóan 13:00 óra körül a IX., Mester utcában találkoznak, innen a Károly körútra vonulnak át, itt csatlakoznak a XVI., Szabadföldi úton érkezőkkel. A rendőrség a menetek haladását a szélső sávok elzárásával, szakaszos forgalomkorlátozással biztosítja.

Délután kettőtől három óráig a demonstráción részt vevők az Astoriánál, a Károly körúton gyülekeznek, majd a Károly körút – Deák Ferenc tér – Bajcsy-Zsilinszky út – Alkotmány utca útvonalon érkeznek a Kossuth Lajos térre. Az útvonal mentén a közutak forgalmában korlátozások lehetnek, közölte a BKK.

A másik rendezvény résztvevői háromkor a Deák Ferenc téren gyülekeznek, ahonnan négykor indul a vonulásos demonstráció a Deák Ferenc tér – Károly körút – Astoria – Múzeum körút – Kálvin tér – Kecskeméti utca – Egyetem tér – Királyi Pál utca – Vámház körút – Fővám tér – Szabadság tér – Szent Gellért tér – Műegyetem rakpart útvonalon. A demonstrálók a menet idején, több helyszínen, a Múzeum körúton a Nemzeti Múzeum előtt, az Egyetem téren és a Fővám tér várhatóan 10-15 percre megállnak.

Autóbusz

A Kiskörút délutáni lezárása esetén a 9-es autóbuszok rövidített útvonalon, Kőbánya alsó vasútállomás és a Kálvin tér között közlekednek és Kőbánya felől a 83-as trolibusz vonalán fordulnak meg. Ebben az esetben a Kálvin tér, Astoria, Deák Ferenc tér megállóhelyeket a busz nem érinti, illetve a Deák Ferenc tér felé a Szentkirályi utca megállóhely is kimarad.

Délután, a közút forgalmának korlátozása esetén a 15-ös autóbuszok megosztva közlekedhetnek a Boráros tér (Közraktár utca) és Kálvin tér, valamint a Lehel tér és Deák Ferenc tér között. A Kossuth Lajos tér és az Alkotmány utca lezárása esetén a buszok a Bajcsy-Zsilinszky út felé kerülhetnek.

Villamos

A Szabadság híd, a Fővám tér és a Kiskörút esetleges délutáni vagy kora esti teljes lezárásának esetén a villamosok a 19-es és 41-es vonalán, terelt útvonalon, a Batthyány térre mennek majd a Deák Ferenc tér helyett.

Troli

Az Alkotmány utca esetleges kora esti teljes lezárása esetén a 70-es trolibuszok rövidített útvonalon, az Erzsébet királyné útja és a Lövölde tér, a 78-as trolibuszok  pedig a Keleti pályaudvar és a Lövölde tér között közlekednek majd.

A BKK szerint a fenti korlátozások életbe léptetése a demonstráción résztvevők számának, illetve a hatóságok döntéseinek függvénye. Hétfőn a belváros forgalmában a Ferenciek terén szombaton megkezdett munkák miatt és aKeleti pályaudvarnál hétfőtől kezdődő építési ütem miatt amúgy is jelentős korlátozások lesznek.