Mi kerül 400 millióba a margitszigeti szökőkúton?

2013.02.18. 11:16

A fővárosi közgyűlés pénteken dönt annak a támogatási szerződésnek az aláírásáról, ami szerint Budapestnek 400 millió forintot utal a kormány a margitszigeti szökőkút felújítására.

A közgyűlési döntés tulajdonképpen már csak formaság, hiszen a munkára már kiírták a tendert, amit meg is nyert a Főkert Kft. – Pannon Park Forest Kft. – Ganz Hydro Kft. konzorcium bruttó 402 millió forintos vállalási árral. A beruházás költségeit a kormány fizeti.

De mi kerül ezen a felújításon 402 millióba? Az előterjesztés szerint elbontják és újraépítik a szökőkút medencéjét, cserélik a vízgépészetet, valamint a hang- és fényjátékot, rendezik a kút környezetét (új burkolatok, zöldfelület-felújítás, térfigyelő kamerák, új növényágyak, felújított pergolarendszer). A még részletesebb felújítási tervekért kattintson ide.

A szökőkutat utoljára 11 éve, 2002-ben újították fel, 150 millió forintért. A kút ekkor homokszűrős és vegyszeradagolós szűrőrendszert és számítógép-vezérlést kapott: ez szinkronizálja a víz játékát, 136 fényszóróból álló díszvilágítását és zenéjét, amely a kút körüli oszlopokon elhelyezett hangfalakból érkezik.

A szökőkutat hatvanöt fúvóka és tizenegy nagy teljesítményű szivattyú működeti, vízforgató teljesítménye több mint ezer köbméter óránként. Vízrendszere négy vízképből áll össze. A központi, százmilliméteres fúvóka huszonöt méter magasra lövi fel a vizet, azt ezt övező négy kisebb átmérőjű pedig tizennyolc méterre. A kuglóf alakú vízképet huszonnégy tízméteres vízoszlop hozza létre, a belső medencetérből a külsőbe kilövellő harminchat fúvóka négyméteres íveket alkot. Az átépítéskor megerősítették a kút vasbeton szerkezetét, csőhálózatát teljesen kicserélték, régi burkolata helyére pedig süttői kő került. (Forrás: futas.net)

Tavaly volt 50 éves a szökőkút

A Margit-sziget déli zenélő kútját, amely a Margit híd felőli oldalon helyezkedik el, 1962-ben adták át. Magyarország legnagyobb zenélő kútja. Minden tavasszal hozzák működésbe, május 1-jén, és őszig működik minden év október 31-éig; műsorában negyedóránként hangzik fel egy klasszikus zenei blokk. (wikipedia.hu)