Ervin
14 °C
21 °C

Múzeumba megy a BKV legöregebb Ikarusza

2013.02.20. 13:27

Eredeti állapotára újíthatja fel a BKV a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) javaslatára Budapest egyik legrégebbi, 33 éves Ikarus 260-as autóbuszát, amelyet nosztalgiajárműként a Mobilitási héten és a 150 új Mercedes Citaro Budapestre érkezésekor is kiállítanának.

A felújítást Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója levélben kérte Bolla Tibor BKV-vezérigazgatótól. Mint írta, korábban a járművet nosztalgia célokra állították félre, azóta állaga sokat romlott, de még megmenthető, ezért kéri a restaurálást.

A buszt 1980 év végén gyártották, majd a BKV 1981. január 14-én vette állományba a Cinkota buszgarázsba. Akkoriban a BKV-nál tíz év után selejtezték a buszokat, így ezt a járművet is, de nem bontották szét, hanem felújították és ismét forgalomba állították. Ennek során tapasztalatszerzés miatt egy fejmagasság fölötti kipufogónyílást alakítottak ki a járműszekrény bal hátsó sarkában, a műszerfalra a nyomógombok helyett billenőkapcsolókat szereltek be, az ajtók felett pedig indításjelzőt helyeztek el.

img2765
Fotó: Hajtó Bálint / veke.hu

Az autóbuszt 2000-ben egy rövid időre ismét törölték az állományból, de az alacsonypadlós 412-es Ikarusok késése miatt újra forgalomba állították. Ez volt az első autóbusz a BKV flottájában, amely elérte a húszéves kort. Az állományból 2001. szeptember 9-én törölték végleg, ez után a Hofherr Albert utcai régi buszgarázs udvarára állították be, majd idén februárban átszállították a kelenföldi buszgarázsba.

Dorner Lajos, a VEKE elnöke elmondta, hogy a busznak 2001. januárjában volt a 20. születésnapja, amikor a VEKE kezdeményezésére felmatricázták, és egy hónapig így közlekedett. Már 2001-ben úgy volt, hogy a BPO-103 rendszámú busz a múzeumba megy, Dorner örül, hogy végre ez a nap el is következhet.