Tarlós visszavonta a Frankel Leó út átnevezését

2013.02.21. 13:38

Nyílt levélben fordul Tarlós István főpolgármesterhez és a fővárosi a Frankel Leó út átnevezése ellen tiltakozó civil közösség. A főpolgármester délután visszavonta az átvevezési javaslatot.

A TREFFF lokálpatrióta közösség és a „Tiltakozunk a Frankel Leó út átnevezése ellen” elnevezésű Facebook csoport több mint 800, a Frankel Leó úton gyűjtött aláírással és mintegy 2300 facebookos támogatóval kéri Tarlós Istvánt és a fővárosi közgyűlést, hogy halassza el a Frankel Leó út átnevezéséről szóló pénteki döntést. Kérik továbbá, hogy a majdani döntés előtt kérjék ki a Magyar Tudományos Akadémia és az ott lakók véleményét is

A főpolgármester az év végi közmeghallgatáson egy Szabó András nevű polgártól jövő kérdésre reagálva bejelentette: a közgyűlés egyetért abban, hogy Frankel Leóról (munkásmozgalmi harcos volt) ne legyen út elnevezve Budapesten, ezért átnevezik Zsigmond király útjára.

A hivatalos előterjesztésről pénteki ülésén dönt a közgyűlés.

Mint arról beszámoltunk, Pécsen már nyáron átnevezték a Frankel Leó utcát, az ottani Fidesz érvelése szerint a 19. századi munkásmozgalmár tevékenysége előrevetítette a Rákosi-korszak visszaéléseit.

Frissítés: Tarlós visszavonta a javaslatot

A főpolgármester visszavonja a Frankel Leó út átnevezéséről szóló javaslatot a Fővárosi Közgyűlés pénteki ülésén - tájékoztatta Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója csütörtökön az MTI-t.

Szűcs Somlyó Mária jelezte: a közterület átnevezését a II. kerületi önkormányzat kezdeményezte. Az előterjesztést Tarlós István visszavonja, és tovább tájékozódik a kérdéskörben - tette hozzá.

A testülethez benyújtott javaslat arra a törvénymódosításra hivatkozik, amely szerint közterület, illetve közintézmény nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett. Az azóta elfogadott törvényjavaslat indoklása alapján ilyen személynek tekintik Frankel Leót is, ezért a főváros visszaállította volna a II. kerületi közterület nevét Zsigmond király útra.

Frankel Leó politikus, a korai szocialista mozgalom egyik vezetője volt, részt vett az 1871. március 18-i felkelésben, majd a Párizsi Kommün munka- és kereskedelemügyi bizottságának tagjává, később annak vezetőjévé választották. A bukás után Londonba menekült, ahol az I. Internacionálé Főtanácsának tagja lett, s részt vett a II. Internacionálé megalakításának előkészítésében is.  • Tippek
  • Biztosítás