Szavazzon a budapesti kiselefánt nevére!

2013.02.21. 12:16 Módosítva: 2013.02.21. 15:24

Ha jó idő lenne, a nagyközönség már péntektől láthatná az ország legnagyobb sztárját, a Fővárosi Állatkert kiselefántját, de mivel valószínűleg esni fog, ezért csak hétfőtől. Az intézmény bejelentette, hogy a szokásos déli kifutóra való kiengedésekkor akár már péntektől is láthatnák a vendégek, de az előrejelzés szerint borult idő lesz, esőben az állatok nem mehetnek ki. Hétfőtől viszont délután egy és három óra között kis csoportokban biztosan beengedik hozzájuk a látogatókat az Elefántházba. A sajtónak csütörtökön megmutatták az anyát és kicsinyét egy húszperces egészségügyi sétán.

A kicsi neme nőstény, nevet keresnek neki. Az állatkerti zsűri hat nevet választott ki: Asha, Anita, Angyal, Amelie, Aishwarya, Aurora. Február 25-ig lehet szavazni.

A Valentin-napon született állat már a szerda déli kiengedéskor is vidáman szaladgált a napsütésben. Az elefántborjú állapota megnyugtató, a vasárnap már a harmónia jegyében telt az Elefántházban. Angele és pár napos borja egyre jobban kötődik egymáshoz.

Mi legyen a kiselefánt neve?

A névadásban az Állatkert a média segítségét kéri, a különböző orgánumoknál kell leadni a szavazatokat. Az eredményeket a szerkesztőségek hétfőig elküldik az intézménynek.

Az állatkert névadási szokásai miatt az összes név A betűvel kezdődik, mert az anya neve is A-betűs. Az Asha Indiában használatos, szanszkrit eredetű név, jelentése "remény". Az Anita szanszkrit jelentése "báj". Az Angyal név az anyaállat, Angele nevére utal. Az Amelie népszerű francia név, ez az anyaállat francia születésére utal. Aishwary Rai híres indiai színésznő miatt pedig az Aishwarya az egyik legnépszerűbb név Indiában. Az Aurora hajnalt jelent, a kicsi hajnali születésére utal.

Megmutatkozott

Szerencsénk volt, mert csütörtökön ragyogóan sütött a nap, különben nem engedték volna ki a kissé fázós állatokat. Így viszont körülbelül húsz percig szaladgált anyukája mellett. A pici olyan édes, hogy szem nem maradt szárazon. Még a legzordabb arcok is olyanokat mondtak botorkálása láttán, hogy "ennél aranyosabbat még nem láttam",  "elképesztő kis jószág", és abban is mindenki egyetértett, hogy "megeszem".

Valóban lenyűgöző látvány, ahogy vicces, sztepptánc-szerű lépteivel, szorosan az anyja lábai mellett gyakorolja a járást, a legjobb, amikor futni akar. Dülöngél, csámpás, piruettezik, vidáman tátja a száját, rendkívül szórakoztató. Anya és lánya összhangban mozognak, látszik, hogy Angele próbálja megmutatni, hogy kell járni. Néha az ormányával megsimogatja a borjtút.

Angele többször megszoptatta az udvaron a kicsinyét, aki nagyon éhesnek tűnt. Az, hogy ilyen szőrös a pici, jó jel, azt jelenti, hogy nem koraszülött, hanem kifejletten jött világra. Később ez a szőr kikopik. Feltűnő volt az is, hogy az ormánya arányaiban sokkal kisebb, mint anyjáé, de ez is normális, a teljes ormányhosszt csak felnőtt korára éri el. A gondozók szerint fél óra még belefér nekik ilyen hidegben, de látszott, hogy picit fáznak, már korábban visszamentek párszor a kapuhoz, jelezve, hogy bekívánkoznak. Aztán még futottak pár kört.

Eleinte nem akart szopni

A borjúról a sajtótájékoztatón kiderült, hogy teljesen egészséges, tökéletes kiselefánt. Az anyjával viszont még egy kis probléma van, a magzatburok egy része még nem távozott belőle, de állítólag ez nem szokott nagy gondot okozni.

Születése másnapján nagy volt az aggodalom, mert nem akart enni, majd csak cumisüvegből volt hajlandó. Az anyja emlőit hanyagolta, ezért félő volt, hogy elapad a tej. A tápszerrel táplált elefántoknak kisebb a túlélési esélyük. Semmiféle hajlandóságot nem mutatott a szopásra, bármilyen trükkel is próbálták rávenni a gondozók. Később részben sikerült megcumiztatni, a többi anyagot pedig gyomorszondával küldték le neki. Aztán harmadnapon jó hírek érkeztek, szombat reggelre némi segítséggel elkezdett anyja emlőjéből szopni a kicsi.

66757 10151353251185896 647345971 n
Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert / Facebook

A sajtótájékoztatón az állatkert igazgatója, Persányi Miklós elmondta, hogy ősztől már a mostani Vidámpark területét is elfoglalhatja az állatkert, és akkor egy új elefántcsarnokkal megoldódik az elefántok elhelyezési problémája is, mert most nagyon kicsi helyük van. Azt nyilatkozta, hogy nagy bravúr kellett ahhoz, hogy egy ilyen kis állatkertben elefánt szülessen, ráadásul itt is készült, "tökéletes kiselefánt, mindene jól néz ki".

Az állatkert 2011 áprilisában adott hírt arról, hogy Angele, a fiatal ázsiai elefánttehén vemhes. Ez azért nagy szenzáció, mert Budapesten 1961 óta nem született elefánt. A Fővárosi Állat- és Növénykertben eddig összesen öt elefántborjú született, de ebből az első két ellés, 1930-ban és 1932-ben nem volt sikeres. 1941-ben viszont minden rendben alakult. A háború után először 1956 májusában született elefántborjú. Mivel az Állatkert abban az évben volt kilencvenéves, a kicsi a Jubile nevet kapta. 1961. május 10-én született meg Quinba, Jubile húga.  • Hírek
  • Hírek