MTA: Hatásvizsgálat kell a római parti mobilgát építése előtt

2013.02.21. 15:34

A tervezett római parti mobilgáttal kapcsolatban egyre többen fejtik ki a véleményüket. Csütörtökön a Magyar Tudományos Akadémia tette közzé állásfoglalását, amiben hatázsvizsgálatokat követelnek.

Az MTA Tájépítészeti Albizottságának tagjai szükségesnek tartják a csillaghegyi ártéri öblözet árvízi védelmének és csapadékvíz elvezetésének megoldását, valamint a római parti sétány környezetének rendezését, a szabadterek és zöldhálózati elemek revitalizációját, mert ezek a legfontosabb feladatok, és ezek szolgálják a közösségi, összvárosi, valamint turisztikai érdekeket, áll a testület állásfoglalásában.

Ugyanakkor az albizottság a terület rendezését csak az Európai Unió Víz Keretirányelve alapján tartja kivitelezhetőnek, amely minden vízügyi tervezésben megköveteli, hogy a műszaki tervezésben egyenlő súllyal mérlegeljék a társadalmi igények és az ökológiai szempontok érvényesülését, megőrizve és fejlesztve folyóink jó ökológiai állapotát.

Az albizottság álláspontja szerint a római-parti kavicsos partjelleg és a folyót kísérő galériaerdő olyan egyedi tájérték, amelynek kultúrtörténeti,  tájhasználati aspektusai és térségi zöldfolyosó szerepe megkérdőjelezhetetlen, és mint ilyen, védelemre érdemes.

A testület tagjai egyetértenek abban, hogy az eddig vizsgált árvízvédelmi változatok közül költséghatékonysága, fenntarthatósága és valós árvízi védelmet biztosító jelentősége miatt a Nánási út–Királyok útja védvonal megerősítésére kellene koncentrálni, tekintettel arra, hogy a hullámtér védelme az önkormányzatnak nem kötelező feladata.

Az albizottság tagjai megfontolhatónak tartják ugyanakkor egy a part menti, a hullámtéri ingatlanok kerítésvonalában létesítendő, egyedi tervezésű és tájba illesztett (kerítésként is funkcionáló) gátrendszer tervváltozatának kidolgozását, a kavicsos partszakasz, a közterületi sétány és kísérő növényzet megtartása (és rendezése, megújítása) mellett. Mindkét tervváltozathoz el kell készíteni a szükséges műszaki, ökológiai és társadalmi hatásvizsgálatokat, mert végleges döntés  csak ezek alapján hozható.

Az albizottság tagjai a fővárosi lakosok közvetlen és közvetett érintettsége, valamint a táji- és ökológiai jelentőség ill. értékek miatt csak széles társadalmi vitát és közvélemény-kutatást követően javasolják a fővárosnak, hogy a kérdésben felelős döntést hozzon, s mindenkor az EU Víz Keretirányelv szellemében.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalából származó információink szerint érkezett hozzájuk is beadvány az ügyben, amit egyelőre elemeznek.