Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tarlós: Nem vagyok én Caligula

2013.02.25. 16:46

A római parti mobilgátat meg fogják építeni, szögezte le Tarlós István főpolgármester az erről szóló sajtótájékoztató elején. Ha véletlenül nem épülne meg, akkor a felelősség azokat fogja terhelni, akik a kavicson sétáló halakat hiányolják, utalt a környezetet féltőkre. A tájékoztatón elhangzottak miatt Caligula is pördült néhányat a sírjában.

A Római part látványterve (forrás: budapest.hu)
A Római part látványterve (forrás: budapest.hu)

Van egy adag politikai betojtság a római parti mobilgáttal kapcsolatban, mert eddig nem épült meg, de most meg fog épülni, fejtette ki véleményét Tarlós István. Hogy azért annyira mégsem biztos a dolgában, azt a hozzáfűzött mondat mutatta, miszerint, ha esetleg mégsem épülne meg a védmű, nem vállal felelősséget, ha elönti a Római partot a Duna. A felelősséget ugyanis azoknak kell majd vállalni, akik a sétálgató halakat hiányolják, utalt a fövenyes környezetet féltőkre.

A kavicsfövenyes part, védett madarak, halak hiányolóival nem tud mit kezdeni, mondta a főpolgármester, mert kavicson sétálgató halak tudomása szerint nincsenek. Hozzátette: kavicsokat kagylókat csak Caligula einstandolt eddig a lova konzullá kinevezése alkalmából, de ő nem fog. (A római császár a kagylókat egyébként a galliai hadjáratából hozta haza hadizsákmányként, legalábbis Caius Suetonius Tranquillus történetíró szerint - szerk.)

Az MTA Tájépítészeti Albizottságának állásfoglalásával kapcsolatban Tarlós kijelentette, hogy beszélt az MTA elnökével, aki azt mondta neki, hogy az akadémiának nincs hivatalos állásfoglalása az ügyben. Ezért a főpolgármester kért egyet. Csakúgy, mint a Műegyetem geotechnikai tanszékétől, jelentette be. (Csemez Attila, a tájépítészeti albizottság megszólított elnökének az ellenvéleményét ide kattintva olvashatja.)

A főpolgármester szerint hivatásos gyanakvók, rövidtávú politikai haszonszerzők, heccelők gátolják a gátépítést. Arra utalva, hogy egyes vélemények szerint az III. kerületi önkormányzat nem tett meg mindent az árterületre építkezők ellen, elmondta, hogy óbudai polgármestersége alatt a kerületi építési hatóságnak nem volt mérlegelési lehetősége, ha üdülőre kértek építési engedélyt, az üdülő életvitelszerű használatát pedig nem tilthatta meg.

Tarlós közölte: annak érdekében hogy a területre a gát megépítése után ne lehessen lakóépületeket építeni, törvénymódosítást kezdeményez. Elmondta továbbá, hogy a védmű 3-3,5 milliárd forintba kerül, amiből 3,1 rendelkezésre áll, tehát pénz van, akormány pedig kiemelt beruházássá nyilvánította a mobilgátat.

Véleménye szerint a másik árvízvédelmi lehetőség, a Nánási úti nyúlgát megerősítése ennél sokkal többe, 8 milliárd forintba kerülne, mert el kellene helyezni onnan az ott húzódó víz- és gázvezetéket.

Kitért arra is, hogy többen hiányolták a társadalmi egyeztetést: véleménye szerint jó néhány lakossági fórumon vettek részt, ahol tájékoztatták a lakosságot. A főpolgármester felsorolt 4 civil szervezetet, amik támogatják a gátépítést. Hozzátette: a területen egy szálloda van, annak tulajdonosa ugyan nyilatkozott, bár nem volt szerencsés megszólalnia.

A fák kivágásának ügyében elhangzott, hogy a mobilgát kétharmadán ez alig néhány fát érint, a maradék egyharmadon viszont a fövenyerdő egy részét. Elhangzott az is: ha az engedélyeket időben megkapja a beruházás, ősszel lehet az első kapavágás, 13-14 hónapra rá pedig kész lesz a mobilgát.

Jeges ár ellen is jó lesz

Kérdésünkre a mobilgátra javaslatot tevő mérnökcég vezetője elmondta, hogy az általa javasolt alumíniumszerkezet már több városban beváltotta a hozzá fűzött reményeket, többek között Prágában és Pozsonyban. A Gesellschaft für Operativen Hochwasserschutz Mbh honlapján megtekinthetők a cég további referenciái. A római parti mobilgát látványtervei innen tölthetők le.