Pert indított a PM a Fővárosi Közgyűlés ellen

2013.03.21. 14:47

Frakciójuk törvénytelen megszüntetése miatt benyújtották keresetüket a bírósághoz a Párbeszéd Magyarországért fővárosi képviselői. Ebben a bíróságtól a döntés érvénytelenítését kérik, valamint azt, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz a fővárosi SzMSz egyes passzusainak Alaptörvénybe ütközése miatt, áll a képviselők közleményében.

Kaltenbach Jenő, Somfai Ágnes és Hanzély Ákos bírósági keresetet nyújtott be a Párbeszéd Magyarországért (PM) fővárosi frakciójának törvénytelen megszüntetése miatt a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz. A PM fővárosi képviselő annak megállapítását kérik a bíróságtól, hogy jogszabálysértő volt a fővárosi közgyűlés február 22-i döntése, amellyel megszüntette frakciójukat, és állapítsa meg a fővárosi közgyűlés anyagi felelősségét is az ügyben.

A PM fővárosi képviselői keresetükben arra hivatkoznak, hogy Kaltenbach Jenő február 6-án bejelentette az LMP frakció nevének Párbeszéd Magyarországért névre való megváltoztatását, amit a főpolgármesternek tudomásul kellett volna vennie. Az Alaptörvény alapján, de a Fővárosi Közgyűlés saját szervezeti és működési szabályzata (SzMSz) szerint is, sem a főpolgármesternek, sem a közgyűlésnek nincsen joga dönteni a névváltoztatás elfogadásáról, vagy elutasításáról.

Ezen felül Alaptörvénybe ütközött- a fővárosi közgyűlés döntése, amely az LMP szóvivőinek a fővárosi frakció megszűnéséről szóló bejelentésére hivatkozva szüntette meg a PM frakcióját. A párt bejelentésének ugyanis semmilyen jogkövetkezménye nem lehet, mert az ellentétes a képviselők szabad mandátumának elvével – a képviselő kizárólag saját lelkiismerete szerint végzi munkáját, sem a pártnak, sem másnak nem lehet jogi érvényű befolyása a munkájára.  Ez a döntés a közgyűlés saját működési szabályzatába is ütközik, amely szerint a képviselőcsoport megszűnését kizárólag a képviselőcsoport vezetője jelentheti be.

A múlt héten a PM képviselői Szabó Máté ombudsmant is megkeresték azzal, hogy forduljon a Kúriához a fővárosi SzMsz jogellenességének megállapítása érdekében.

Mint megtudtuk, a megszüntetett frakciónak elvették a fővárosi tulajdonú cégekben birtokolt 14 felügyelőbizottsági helyét, valamint a közgyűlési bizottsági helyeket is. A frakciókeret is megszűnt, egyelőre titkárnőjük, sőt telefonjuk sincs.