Vándorló sátrak a CET üvegtetején

2013.03.25. 14:09

Nettó négyszáz millió forintba kerül a Duna-parti kulturpláza, a CET üveghéjának rendbetétele egy nemrég elkészült szakvélemény szerint, a munkát júliusban el is kezdenék. A javítást az üvegtetőn vándorló, felfújható sátrakban végeznék.

2013 júliusban megkezdődhet a még át sem adott CET épületének felújítása, ami egy szakértői vélemény szerint nettó négyszázmillió forintba kerül majd, áll a szerdán a fővárosi közgyűlés által tárgyalandó tájékoztatóban. A szakvéleményt az épület eredeti terveit készítő ONL Hungary Tervező, Építő és Tanácsadó Kft., a Bánáti és Hartvig Építész Stúdió Kft. és az FRT Raszter Kft. állította össze.

A szakértői anyag megállapítása szerint az összes, a helytelen geometriával, vízszivárgással, belső kondenzációval, a várható magas fenntartási költségekkel kapcsolatosan előforduló probléma közös eredője az, hogy "a CET kétszeresen görbült felületére kétdimenziós sík függönyfal rendszert alkalmaztak". A helytelen döntés már a kivitelezési tervezési döntési folyamat egészen korai szakaszában megszületett, és az összes többi döntés ennek a kiinduló rossz tervezői döntésnek az eredménye.

A szakértői anyag megállapítása szerint elkerülhetetlen a héjazat egészének illetve a héjazatnak a szomszédos szerkezetekhez történő csatlakozásának korrekciója. A helyreállítási munkálatok során nem kell a héjazat egészét eltávolítani, hanem figyelembe lehet venni a meglévő tartó szerkezet, a megfogott üvegtáblák és szendvicspanelek megtartásának értékét. Igyekeznek minél több tartó elemet és héjlemezt megtartani, szükség esetén javítani és a geometriailag továbbra is problémás réseket tömör szilikonnal töltik ki.

A hibák kijavítása során az egyik panel a másik után kerül sorra. Ennek érdekében néhány helyben alkalmazott, felfújható és mozgatható sátort terveznek, amelyek északról déli irányban mozognak majd az átrium tetején, az északi bejárattól és tovább, a fejrész teteje és oldalai irányában. A helyreállítási műveletek során az átrium tető alatti területek zavartalanul üzemelhetnek. A bérlői területek kiépítési munkálatai azonnal elkezdődhetnek a téglaépületben a helyreállítási munkákkal egy időben. Szakértői csoport becslése szerint a teljes helyreállítás ez év november közepéig elvégezhető.

Fél évvel ezelőtt még nettó 986 millió és 1,6 milliárd (bruttó 1,2-2 milliárd) forintra becsülték a duna-parti CET kulturpláza javítását. Már akkor felmerült, hogy minek közpénzt költeni a helyreállításra, amikor a kivitelezőnek ingyen, garanciában ki kellene javítani a hibákat. A kérdés most is fennáll.

A Duna-parti Közraktáraknál létrehozott, mintegy 27 ezer négyzetméteres létesítmény kialakítását 2010 augusztusában kellett volna befejezni. A CET (Central European Time) tavaly tavasszal kezdődött műszaki átadás-átvételi eljárását időközben leállították, de a belső beépítéshez nem fogtak hozzá, az épület jelenleg üresen áll.